2019. június 24.,
hétfő, Iván napja

Be akart törni a templomba, de az ablakban beszorult

Hír TV

2018. szeptember 5., szerda 18:48, frissítve: szerda 20:27

Beszorult a betörő egy csongrádi katolikus templom ablakába. A férfi betört egy ólomüveget és megvágta magát, kiszabadították, majd kórházba vitték. A betörő később visszament és bocsánatot kért a plébánostól, és megígérte, hogy kifizeti az okozott kárt. A betört, színes ólomüveg javítása akár százezer forint is lehet.

Szabó Lászlónak épp egy megbeszélése ért véget, amikor meghallotta a furcsa zajt. Azt mondta, a férfi zavart volt, valószínűleg ivott.

„Mikor ideértem, akkor láttam, hogy a szentély hátsó ablakába van valaki fönt. Egyik lábával már belül van, meg karjával, és hát akkor fölszólításomra sikerült marasztalni, aztán lehívtuk onnan, lesegítettük az ablakból. Aztán hívtuk a rendőröket, mentők jöttek, mert azért volt rajta kisebb üvegsérülés, ebből adódóan sikerült a helyszínen tartani” – emlékezett vissza Szabó László, a Csongrád Megyei Ferences Hagyományok Egyesület elnöke.

A pórul járt betörő a perselypénzt akarta elvinni a templomból. A sikertelen próbálkozás, és a kórházi ellátás után azonban már a bejárati ajtón tért vissza, hogy bocsánatot kérjen. „Bocsánatot kérek, nem úgy követtem el ezt a tettet, hogy szándékosan. Nem! Nem szeretném, hogy bárkinek bármilyen… Én szeretem a katolikus egyházat, bocsánatot kérek mindenkitől, akit megbántottam. A kárt megfizetem az utolsó fillérig, és bocsánatot kérek még egyszer mindenkitől.”

Az egészet végighallgató segédlelkész elfogadta a bocsánatkérést, azt mondta: nem haragszik, inkább sajnálja az ilyen embereket.

„A bűnbánatnak, meg a bűnbocsánatnak, annak nagy jelentősége van az egyházunkban, ugye. És meg kell tudni mindenkinek bocsájtani, főleg, hogyha kéri is a bocsánatot, meg bűnbánatot tart valaki, akkor annak meg kell tudni bocsátani” – mondta Kovács János.

A betört ablakok kijavítását már megkezdték a munkások, az 50 éves férfival szemben lopás kísérletének gyanúja miatt nyomoz a rendőrség.