2020. október 28.,
szerda, Simon, Szimonetta napja

Baloldali politikusokat gyanúsítanak a terézvárosi ingatlanügyben

Hír TV

2018. augusztus 7., kedd 10:55

Több baloldali politikus is gyanúsítottja lett egy rég elfeledett ingatlanügyletnek Terézvárosban – értesült a Magyar Hírlap.

A szocialista–szabad demokrata városvezetés által a kétezres években dobra vert Andrássy úti paloták árnyékában elsikkadt a Jókai utca 10. alatti ingatlan sorsa. Az itt lévő társasházban négy lakást adott el még 2005-ben a terézvárosi önkormányzat, sajátságos módon. A vevő, a Delassa Kft. amolyan előszerződést kötött az önkormányzattal, ami ötmillió forintos vételárról szólt. A Jókai utca 10. alatti épületet bontásra ítélt házként jelölték meg, amely értéket nem képvisel, így az ötmillió forint lényegében a telekárat szimbolizálta. Ezt követően az adásvételi szerződést 2005-ben kötötték meg, amelyben a vevő a „hátralékos vételár” megfizetését úgy vállalta, hogy az épületet 135,5 millió forintért felújítja.

A 2005-ben megkötött szerződésből „kifelejtették” az eladó elállási jogát, így az ingatlan kizárólag azért nem került az önkormányzat tulajdonából a Dalessa Kft.-hez, mert a vevő nem teljesítette a felújítási kötelezettségét. Ha a vevő ezt megteszi, a felújítással saját magát, és nem az önkormányzatot gazdagítja. Ráadásul a felújítás után már lehetősége lett volna a vevőnek arra is, hogy a tetőtér beépítésével további lakásokat és helyiségeket alakítson ki az épületben.

A Jókai utca 10. elsikkadt ügyére a 2010 őszén hivatalba lépő Hassay Zsófia polgármester figyelt fel, a fideszes városvezető 2011-ben tett feljelentést. Mint azt Bagoly Bettinától, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjétől megtudta a Magyar Hírlap, az ingatlan eladása kapcsán a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytat nyomozást, s az ügynek több politikus is gyanúsítottja.

A vevő cég, amely a mai napig nem tett eleget a szerződésben kikötött felújítási kötelezettségének, legkevesebb öt éve semmilyen tevékenységet nem folytat, számos végrehajtási eljárás indult ellene 2008 óta, a neve megtalálható az adóhatóság száz napon túli száznyolcvanmillió forintot meghaladó adósainak listáján.