2024. 04. 15. Hétfő Anasztázia, Tas napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Belföld

Baloldali csalódások: Brüsszel nem foglalkozik a Fudan Egyetemmel

Vélhetően nem ver nagy hullámokat a Fudan Egyetem budapesti kampuszának ügye Brüsszelben: az Európai Bizottság (EB) a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, hogy lényegében nincs kompetenciájuk a kérdésben. A tagállamok saját hatáskörükben dönthetnek róla, hogy az oktatáspolitika területén mely harmadik országokkal működnek együtt. A kínai egyetem kérdését a Momentum európai parlamenti képviselője, Cseh Katalin levélben vitte a testület elé, ám az EB egyelőre meg sem kapta a hazai sajtóban már felkapott dokumentumot.

  • Baloldali csalódások: Brüsszel nem foglalkozik a Fudan Egyetemmel

„Az oktatás és a képzés tagállami hatáskörbe tartoznak, az EU-országok saját hatáskörükben dönthetnek a harmadik országokkal e területeken való együttműködésről, valamint azok leányintézményeinek és campusainak létesítéséről” – így reagált a Magyar Nemzetnek az Európai Bizottság arra a kérdésre, hogy a brüsszeli testület figyelemmel kíséri-e a kínai Fudan Egyetem leendő budapesti campusának ügyét.

Ismert, a világ egyik legrangosabb egyetemének tartott oktatási intézmény érkezése nem csak a hazai közéletben generált vitát, de Brüsszelbe is eljutott a Momentum európai parlamenti képviselője, Cseh Katalin révén. A politikus pár napja a Facebook-oldalán jelentette be, hogy az ügy margóján kérdésekkel fordult Josep Borrellhez, az EU kül- és biztonságpolitikai képviselőjéhez.

„Tervezi-e az Európai Bizottság, hogy iránymutatást ad ki a tagállamok számára azzal kapcsolatban, hogy miként küzdhetnek a harmadik országokból érkező, esetleges befolyásolási kísérleteket szemben? Tervezi-e az Európai Bizottság a harmadik országból érkező szervezetek és intézmények nyomon követését olyan szempontból, hogy ezek a szervezetek, intézmények veszélyeztetik-e az EU külpolitikai célkitűzéseit?”

– hangzottak Cseh Katalin kérdései, aki levelében arra kérte Borrell főképviselőt: adjon tájékoztatást arról, hogyan próbálja kezelni az Európai Bizottság azt a helyzetet, „amikor az intézmény küldő országáról tudni lehet, hogy az európai demokráciák gyengítésére törekszik”.

Az Európai Bizottság a Magyar Nemzet érdeklődésére

nem tudta megerősíteni, hogy az uniós külügyér válaszolni fog a Momentum EP-képviselőjének. Mint közölték, nem tudják véleményezni a levelet és annak tartalmát, mert az nincs a birtokukban, nem kapták meg.

Emlékezetes, a magyar baloldali képviselők oktatáspolitikai kérdésekben a közelmúltban több alkalommal is az EU-hoz fordultak. A Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselői még tavaly ősszel, a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltásával kapcsolatosan írtak levelet Mariya Gabrielnek, az uniós bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős tagjának, arra szólítva fel a testületet, hogy az „nem hallgathat” SZFE-ügyben.

Az Európai Bizottság akkor is közölte, hogy az oktatás és kultúra területén nincs kompetenciája,

noha az Alapjogi Charta lefekteti a kutatás és művészet szabadságát.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar – Ma ünnepli 90. születésnapját Bodrogi Gyula + videó

Radar – Ma ünnepli 90. születésnapját Bodrogi Gyula + videó

Ma ünnepli 90. születésnapját Bodrogi Gyula, Kossuth-díjas színész, a Nemzeti Színház művésze. Rengeteg mozifilmben, tévéfilmben, kabaréjelenetben és több száz színházi szerepben láthatta a közönség az elmúlt évtizedekben. Túlzás nélkül lehet mondani, hogy az egész ország ismeri és szereti. A Radar is elment a Nemzeti Színházba, hogy boldog születésnapot kívánjon Bodrogi Gyulának, aki éppen egy próbáról érkezett - egy új előadással készül a premierre.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!