2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:20

Belföld

Balog: Az elhallgatásnál nincs rosszabb

Közös jövőnk – közös felelősségünk címmel rendeztek konferenciát a Tihanyi apátságban a zsidó–keresztény együttélésről. A tanácskozáson a neves közéleti és egyházi személyiségek egyetértettek abban, hogy a vészkorszak történéseinek elemzése után, új, alkotó, kiengesztelő közös életet kell kezdeni.

Ha a lélek és a szellem emberei beszélnek egymással, akkor előbb utóbb a fegyverek is elhallgatnak – mondta megnyitó beszédében Balog Zoltán. Az Emberi Erőforrások minisztere a zsidó és keresztény közösségek együttéléséről rendezett tihanyi konferencián a párbeszéd fontosságára hívta fel a figyelmet.

„Az elhallgatásnál nincs rosszabb. Akkor és ott kezdődik a baj, ha vannak, akik elhallgatnak, mert akik elhallgatnak és egymással már nem akarnak szóba állni, azok előbb-utóbb el is fordulnak egymástól, azok előbb-utóbb nemcsak értetlenek lesznek egymás iránt, hanem előbb-utóbb még ellenségekké is tudnak válni” – fogalmazott Balog Zoltán.

A 70 évvel ezelőtt kezdődött magyarországi deportálásokra utalva Erdő Péter bíboros kijelentette: mindig emlékeznünk kell a múltra, hogy a jövőbe tekinthessünk. „Hogyan torzulhatott el egy társadalom működése annyira, hogy ilyen szörnyűségek fakadtak belőle. De közben felvillannak a hosszú, közös történelem értékei is, az alkotó együtt élés, a kultúra teremtés új és új időszakai” – mondta a bíboros, prímás, az Esztergom-Budapesti főegyházmegye érseke.

A keresztény–zsidó párbeszéd nem új keletű dolog, az egész emberiséget megrázó holokauszt után azonban újraértelmezték – mondta a Mazsihisz elnöke. „A párbeszéd alanyai elismerik egymás önálló vallási identitását és azokat a közös értékeket keresik, melyek az egész emberiség békés fejlődését, a különböző népek és a vallások egymás mellett élését segíti” – hangsúlyozta Heisler András.

A konferencián Izrael állam magyarországi nagykövete azt mondta: csak az oktatáson keresztül teljesíthetik a közös küldetésüket, ami a tolerancia terjesztése és a fanatizmus vadhajtásainak kiírtása. Ilan Mor szerint ezért az összes iskolában és a templomokban is azt kell tanítani, hogy a közös gyökerek miatt egyetlen keresztény sem lehet antiszemita.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!