2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Állami áruház 13:00

Belföld

Balog a jövő héten egyeztet az egyházak vezetőivel

A jövő héten egyeztet a hittantanárok fizetéséről az egyházak vezetőivel az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán szerint a bérekről már hónapokkal korábban megállapodtak. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Erdő Péter bíboros-prímás viszont jogszabályban rögzítené, hogy a hittantanárokat ugyanolyan járandóság illeti meg, mint az erkölcstant oktatókat.

Az egyik VI. kerületi általános iskolában már megtartották az első hittanoktatást. A VI. kerületi iskolákban az elsős szülők fele választotta a hittant, az ötödikeseknél az arány 30 százalék, a többiek erkölcstanra járnak.

– Jellemzően az első osztályosok között és az ötödik osztályosok között is az erkölcstanoktatást választotta több szülő. Nagyobb részben katolikus hitoktatás, van néhány református és egy-egy fő van evangelikus, baptista, hit gyülekezetes – közölte Bódi Csilla, a Bajza utcai Általános Iskola igazgatója.

Az egyházak szerint voltak nehézségek, hiszen megnőtt a hittanórák száma, a hitoktatóké viszont nem, de sikerült beosztani őket.

„Általában részmunkaidős hitoktatókkal dolgozunk, akik heti maximum 8 órát vállalnak, és őket órabérben fizeti az egyházmegye hitoktatási felügyelősége. Vannak főállású hitoktatók az egyházmegyében, a mi plébániánkon is működik ilyen, és őt is 5-12 hónapra, általános bérrel és megfelelő órakerettel foglalkoztatja a főegyházmegye” – mondta a Hír TV-nek Füzes Ádám plébános.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke csütörtökön bírálta az oktatási kormányzatot, amelynek Erdő Péter szerint nem volt elég másfél év a hittanoktatással kapcsolatos kérdések rendezéséhez. A bíboros példaként említette, hogy még mindig nem tudni, hogy a nyári vakáció idejére kapnak-e fizetést a főállású hittanárok az erkölcstant tanító kollégáikhoz hasonlóan. Az emberi erőforrások minisztere azt mondta, ez már nem egy nyitott kérdés.

„Már hónapokkal ezelőtt megállapodtunk, úgyhogy mi tartjuk magunkat ehhez a megállapodáshoz, hogy a hitoktatók természetesen a nyári időszakra is kapnak fizetést – közölte Balog Zoltán. – Bár ők csak óraadók, és nincsenek benne a nemzeti pedagógus karnak a rendszerében, tehát ők az egyház alkalmazásában állnak, de így tartottuk méltányosnak, hiszen nyáron táborok vannak, egyébként pedig óraadói státuszban lesznek az iskolában” – tette hozzá az emberi erőforrások minisztere.

A miniszter kedden egyeztet ismét az egyházak vezetőivel.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!