2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Belföld

Balesetet szenvedett a miniszterelnöki konvoj egyik autója

Megerősítette a román rendőrség, hogy balesetet szenvedett a bálványosi nyári szabadegyetemre tartó miniszterelnöki konvoj egyik kocsija. Az ütközést okozó szabálytalanul előző kocsi sofőrje a helyszínen meghalt. A baleset miatt Orbán Viktor tusnádfürdői programját nem kellett megváltoztatni.

Órákig helyszíneltek a román rendőrök, miután baleset érte a Bálványosi Nyári Szabadegyetemre menet az Orbán Viktor miniszterelnököt kísérő konvoj egyik autóját. A balesetben a csíkszeredai főkonzul és helyettese, valamint a miniszterelnökség három munkatársa sérült meg könnyebben, őket kórházba szállították. Az ütközést egy szabálytalanul előző kocsi okozta, a vétkes sofőr a helyszínen meghalt. „A miniszterelnöknek nem eset baja, egy másik magyar autóban azonban vannak sérültek. Fontos látni, hogy román rendőrség vezette föl a konvojt. Kitűnően működtek mindig a román felvezetők most sem mentek gyorsan, baleset történt a román hatóságok illetékessége az ügy, ők fognak részletes tájékoztatást adni” – közölte Semjén Zsolt.

A baleset miatt Orbán Viktor programját nem kellett megváltoztatni és kora este már határon túli magyar szervezetek vezetőivel egyeztetett nemzetpolitikai kérdésekről. A miniszterelnök elsőként Kelemen Hunorral az RMDSZ elnökével találkozott. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint székelyföldi autonómia kérdésében az erdélyi magyarság álláspontját támogatja. „Ha közigazgatásilag szétszedik a magyar megyéket akkor ez a beolvasztás irányába mutat, ezért természetes törekvése, hogy ahol releváns számú magyar van, azok eggyé akarnak tartozni” – mondta a miniszterelnök-helyettes.


A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és diáktábor 4. napján a jövő évi magyarországi választásokról is szó volt az egyik kerekasztal beszélgetésén. A Magyar Közösség Pártja elnöke szlovákiai kapcsolataikról beszélt. Berényi József szerint egyre jobb irányba halad a magyar-szlovák kapcsolat, azonban továbbra is türelemre van szükség. „Úgy látom, hogy repedezik a szlovák fal, hogy mást ne mondjak, a választó jogi, a választási törvény módosítás kapcsán most először Szlovákia úgy módosítaná törvényeit, hogy nem kell szlovák állampolgárnak lenni ahhoz, hogy valaki politikai tevékenységet is folytasson Szlovákiában, elég állandó lakhellyel rendelkezni” – nyilatkozta Berényi József a Magyar Közösség Pártjának elnöke.

A Tusándfürdői Szabadegyetemen téma volt, a verespataki aranybánya beruházás is. Illés Zoltán, környezetvédelmi államtitkár a Hír TV-nek elmondta a magyar kormány továbbra is tiltakozik az aranybánya beruházás miatt. A román parlament ősszel dönthet a kérdésben. „Az a cianidos technológia amit használnak, a végén veszélyes hulladékot eredményez amelyet egy zárógáttal egy völgyben tárolnának 200 m magasan és potenciális veszélyt jelent nemcsak a magyar emberekre, hanem a román emberekre is” – jelentette ki Illés Zoltán.

Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét a Hír TV szombaton 9.30-tól élőben közvetíti.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!