2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Az új budapesti amerikai nagykövetnek rendkívül kedvezőek a tapasztalatai

David B. Cornstein nem tapasztalta a szabadságjogok csorbítását, de ha látná jeleit, felszólalna ellene.

  • Az új budapesti amerikai nagykövetnek rendkívül kedvezőek a tapasztalatai

David B. Cornstein a Szombat zsidó politikai és kulturális folyóiratnak adott interjújában elmondta: a demokrácia elkötelezett híve, fontosnak tarja a joguralmat és a szabadságjogokat, a vallásszabadságot, a szólásszabadságot, a sajtószabadságot. Kijelentette: ha azt látná, hogy bármely személy vagy intézmény szabadságát veszélyeztetik, azonnal felszólalna az ügyében.

A nagykövet hangsúlyozta: az elmúlt két hónapban rendkívül kedvező tapasztalatai voltak. Találkozott vallási és világi vezetőkkel, valamint NGO-k vezetőivel, de senki nem mondta, hogy „ez vagy az rossz, szörnyű, kérem, lépjen közbe, segítsen”. Elégedett emberekkel találkozott, nem látta, hogy a szabadságjogokat csorbítanák, jegyezte meg, hozzátéve: sok rabbival is találkozott, és egy sem mondta, hogy „itt rémes dolgok vannak, itt olyan antiszemitizmus van, hogy szörnyű”.

David B. Cornstein kifejtette: az üzleti élet vezetőivel is egyeztetett, és közülük senki nem panaszkodott korrupcióra. Magyarországon jól képzett a munkaerő, de nincs igazán megfizetve, ami komoly gond, mert így sokan elvándorolnak más országokba, mondta.

Érzelmi kérdés?

A nagykövet emlékeztetett, júniusi hivatalba lépése harmadik napján már látogatást tett a CEU-n, hogy megmutassa, milyen fontos ez az intézmény. „Ez nem amerikai érdek. Ez Budapest és Magyarország érdeke. Ez az egyetem nem fog elköltözni” – jelentette ki. Úgy vélte, az ügy „mintha érzelmi kérdés lenne, ezért érdemes kicsit hátrébb lépni és újra megfontolni”. A magyar kormány öt követelést támasztott az egyetemmel szemben, mind az ötöt teljesítették, így ideje lenne aláírni a megállapodást és továbblépni, mondta.

A diplomata kifejtette: a Kongresszus megszavazott egy törvényt, amely szerint az amerikai kormány 55 millió dollárral segíti a magyarországi légi bázisok kifutópályáinak felújítását. A két ország között erről védelmi együttműködési megállapodás született, a rendelkezésre álló pénz felhasználási ideje azonban jövő hónap végén lejár, így ez ügyben sürgősen lépni kell, mutatott rá.

„Magyarország közbelépne”

Arra is kitért, hogy magyar részről ésszerű lenne, ha Ukrajna jobban integrálódna a NATO keretei közé, akár rendes, akár társult tagként. „Mi van, ha Oroszország folytatja az agresszív terjeszkedést? Mi a következő állomás? A magyar határ” – magyarázta. A nagykövet azt mondta: „sajnos Ukrajna meghozta ezt a bizonyos nyelvtörvényt”, de ő felajánlotta, hogy közvetít Magyarország és Ukrajna között.

David B. Cornstein kiemelte: Orbán Viktor kormányfő és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök jó barátok, Magyarország az Európai Unió tagja, és „ha valami Izraelre nézve súlyosan negatív fejlemény állna küszöbön, Magyarország közbelépne”. Megjegyezte azt is, büszke amerikai zsidóságára, és amerikai zsidóként nagyon fontosak neki az amerikai ideálok, de a zsidó történelem és a zsidó nép is.

A diplomata arról is beszélt, hogy „a történelem bebizonyította, hogy az Egyesült Államok jobb partner, mint Oroszország”. Magyarország addig nem lehet nyugodt, amíg az energia kérdésében nem tesz szert nagyobb függetlenségre az oroszoktól, vélte. Úgy látja, Oroszország „célja a bomlasztás”, míg az Egyesült Államoké a segítségnyújtás. „Én Közép-Európa helyében egész biztosan Amerikát választanám partnernek” – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!