2020. szeptember 27.,
vasárnap, Adalbert napja

„Az új AIDS betegek 40 százaléka nem Európában lett beteg”

Hír TV

2019. szeptember 22., vasárnap 10:18

Európában az új AIDS betegek 40 százaléka, nem a kontinensen lett beteg, derül ki a WHO legújabb jelentéséből. A szakemberek szerint szerint ez az ellenőrizetlen migráció következménye. Erről a témáról is szó volt azon a szakmai konferencián, amelyet a trópusi betegségekkel foglalkozó orvosoknak tartottak Sióagárdon.

Az orvos csoport célja, hogy a hazai egészségügyi intézményekben minél többen időben felismerjék és kezelni tudják a trópusi betegségeket. A legismertebbek, az AIDS, a tuberkulózis, a tifusz és a kolera.

"Összefügg a migrációval is, éghajlatváltozással is, turizmussal is, meg rengeteg külföldi hallgatóval ugye az egyetemeken, tehát összefügg a migrációval, hogyne. Ezt már a régi görögök felismerték, hogy a járványok mindig a kikötők környékén törtek ki. Tehát ha érkezett Athénba hajó a távol-keletről, vagy közel keletről, vagy a térségből, utána járványok jelentek meg."

- jegyezte meg Ternák Gábor professzor, a munkacsoport alapítója.

Ternák Gábor hozzátette: A legújabb WHO jelentés szerint Európában az új AIDS betegek 40 százaléka olyan, aki nem a kontinensen fertőződött meg.

Hír TV