2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Belföld

Müller Cecília: Mindegyik vakcina megfelelő védelmet biztosít

Budapesten, Debrecenben, Győrben, Székesfehérváron is kimutatták a brit mutáns vírust - erről is beszámolt az országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján.

  • Müller Cecília: Mindegyik vakcina megfelelő védelmet biztosít

A legfrissebb adatok szerint 2855 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 410 129 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 102 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 552 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 313 450 fő, az aktív fertőzöttek száma 82 127 fő. 4353 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 407-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 471 004 fő kapott oltást, közülük 208 846 fő már a második oltását is megkapta.

119-en szegték meg a maszkviselési szabályt

Kiss Róbert elmondta, hogy 119-en nem viselték, vagy nem megfelelően viselték a maszkot. 92-en a 10 ezer főnél népesebb településeken szegték meg a maszkviselési szabályt - tette hozzá a rendőr alezredes.

Közel 400-an szegték meg a kijárási tilalmat

A kijárási tilalmat 397-en szegték meg - mondta Kiss Róbert.

A csoportosulás továbbra is tilos

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy továbbra sem lehet csoportosulni. A tranzitálási szabályokat 49-en szegték meg. 5098 hatósági házi karantént rendeltek el kedden -mondta.

A harmadik hullám felszálló ágában vagyunk

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a járvány harmadik hullámának felszálló szakaszában vagyunk. Az aktív fertőzöttek száma is növekszik - tette hozzá. Szólt arról is, hogy

az elmúlt időszakban is volt olyan áldozat, akiket a védőoltás megmentett volna.

Megérkezett a kínai vakcina a háziorvosokhoz

Müller Cecília beszámolt arról is, hogy a kórházban lévők száma is folyamatosan emelkedik. Szerdán eljutott a háziorvosokhoz a kínai vakcina, praxisonként 50-55 főre elegendő vakcina érkezett.

Nagyon nagy feladat ez most a háziorvosok számára, de jól veszik az akadályokat

- tette hozzá.

Minden vakcina megvéd minket a halálos kimeneteltől

A következő időszakban a kínai mellett AstraZeneca- és Pfizer-vakcina is rendelkezésre áll, és zajlik az oltás. A következő egy hétben nagy lépést tehet az ország a védettség irányába - tette hozzá. Az első adag beadását követően is megindul az ellenanyag-termelés - mondta Müller Cecília. 

Nincs 100 százalékos védelem, de az ötféle vakcina megvéd minket a halálos kimeneteltől.

Tovább nőhet az ország védettsége

Ha a mostani tempóban haladunk, akkor sokkal hamarabb tudunk egy olyan védettségi szintre kerülni, ami jelentős az országban - mondta Müller Cecília.

Már most is az uniós átoltottság felett járunk

- mondta a szakember.

Eddig semmilyen gond nem volt az orosz és a kínai vakcinával

Nincs okunk a késlekedésre, hiszen mindegyik vakcina megfelelő védelmet biztosít - mondta Müller Cecília. Persze vannak különbségek a vakcinák között, de az oltóorvosnak kell döntenie minden kérdésben - tette hozzá. Akinek nincsen különleges betegsége, azoknak bármelyik vakcina megfelelő védelmet biztosít - mondta a szakember. 

Az orosz és kínai vakcinát már több mint 30 millió embernek beadták mindenféle probléma nélkül.

A szennyvízben is megjelent a brit mutáns

Müller Cecília elmondta, hogy a szennyvizekben a mutáns vírusok is kimutathatók. Budapesten, Debrecenben, Győrben, Székesfehérváron is kimutatták a brit mutáns vírust - tette hozzá. Február 23-ig 400 főnél mutattak ki brit mutáns vírust laboratóriumi körülmények között.

Brazíliai és dél-afrikai variánst nem mutattak ki.

A 400 esetből csak 10 esetben volt szó utazásról - tette hozzá.

Mindegyik védőoltás véd a brit mutánssal szemben

Mindegyik szakértő arról számol be, hogy a brit mutánssal szemben a jelenleg alkalmazott védőoltások védenek - mondta Müller Cecília.

Hír TV - Origo

KAPCSOLÓDÓ: 

Orbán: Könnyítésről egyelőre nem lehet beszélni

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!