2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Európai Híradó 22:55

Belföld

Müller Cecília: Az FFP2-es, 3-as maszk hétköznapi használata veszélyes lehet

Sajnos egy fiatal, 28 éves férfit is elveszítettünk - erről is beszélt az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online tájékoztatóján.

  • Müller Cecília: Az FFP2-es, 3-as maszk hétköznapi használata veszélyes lehet

A legfrissebb adatok szerint 3581 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 82 780 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 70 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1889 főre emelkedett, 20 476-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 60 415 fő. Az aktív fertőzöttek 25%-a, az elhunytak 32 %-a, a gyógyultak 28%-a budapesti. 4417 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 313-an vannak lélegeztetőgépen.

Szinte napról-napra emelkedik a fertőző betegek száma - jelentette ki Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szerint exponenciális növekedés történik, ami azt jelenti, hogy egyre nő a pozitív esetek száma. Látható az, hogy erőteljes a járvány második hullámának felfutó szakasza. 

Ezért nagyon-nagyon fontos, hogy még szigorúbban, még következetesebben betartsuk a azokat a járványügyi intézkedéseket, amelyek a járvány terjedésének a fékezését szolgálják

- emelte ki Müller Cecília. 

A 70 elhunyt beteg mindegyike pótolhatatlan a családjuk számára, egyedi és megismételhetetlen

- tette hozzá. 

Sajnos egy 28 éves férfi beteget is elveszítettük, a legidősebb pedig 98 éves volt a 70 elhunyt közül

- jelentette be. 

 Az országos tisztifőorvos hálás köszönetet mondott az orvosoknak, az ápolóknak és mindenkinek, aki a betegellátást segíti. 

Emlékeztetett arra, hogy november elsejétől 20 százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók bére. Müller Cecília szerint pénzzel ki nem fejezhető, amit ők naponta a betegágyak mellett teljesítenek nemcsak az első, hanem a második hullámban is. 

Mától az eddigieknél is több helyen kötelező az orrot és a szájat maszkkal eltakarni - hívta fel rá a figyelmet az országos tisztifőorvos. A szakember mindenkitől azt kérte, hogy ebben a helyzetben senki sem keresse a kiskapukat, hiszen

az a cél, hogy mindenki magát és mást is megvédjen a fertőzéstől, azt kell megérteni, hogy mi a rendelkezés értelme és célja. 

Müller Cecília azt kérte, a józan ész és a cél érdekében mindenki tartsa be a szabályokat. 

Beszélt arról is, hogy a hétköznapi élet során a textilből készül maszkok, esetleg a sokak által használt maszkok megfelelőek, mert ha valaki köhög, tüsszent, akkor ezeket a cseppeket a maszkok visszatartják. Sokat látni olyan maszkokat, amelyek szeleppel rendelkeznek, ezek használatával adott esetben kár is keletkezhet. 

Aki a szelepes maszkot, hordja és fertőzött, az töményebben fújhatja ki a szelepen keresztül azt a levegőt, ami tartalmazhatja a ferzőző ágenseket, tehát egyáltalán nem való hétköznapi használatra az FFP2-es, 3-as maszk, ez az egészségügyi szemályzet számára fenntartott és kötelező viselni bizonyos beavatkozások során

- mutatott rá. 

A szabályok szigorításával összhangban a rendőrség is többször ellenőriz majd és komolyabb szankciókat vezet be – jelentette be az ORFK szóvivője.

A szigorításra azért van szükség, mert a maszkhasználat betartatásánál gyakran már nem elég a figyelmeztetés, több esetben feljelentést tettek.

Fokozottabban ellenőrzik az üzleteket, a határokat és a karanténban levőket is

– tette hozzá Gál Kristóf.

Természetesen továbbra is a fokozatosság és az arányosság elve határozza majd meg a rendőri intézkedéseinket, de elértünk egy olyan ponthoz, ahonnan hogyha az enyhébb szankciók nem érik el a hatásukat, így a jogkövető magatartást nem tudják kiváltani, akkor szigorúbb fellépés várható a kollégáimtól

- tette hozzá.

 

 

HírTV 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!