2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

Belföld

Müller Cecília: A védekezésből nem maradhat ki senki

Szerte a világon és Európában is nő a fertőzöttek száma, de a WHO jelentései értelmében hazánk, mind az új esetek, mind az elhunytak számát illetően a középmezőnybe tartozik - mondta el Müller Cecília az operatív törzs online sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos arra is kitért, hogy a védekezésből mindenkinek ki kell venni a részét. Majd arra is felhívta a figyelmet, hogy a felső légúti betegségekkel küzdők is fokozottan ki vannak téve a fertőzés veszélyének.

  • Müller Cecília: A védekezésből nem maradhat ki senki

Mivel a járvány második hullámának a felszálló szakaszában vagyunk, ezért ismét nőtt az új, beazonosított esetek száma. Az elmúlt 24 órában 1478 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést – mondta el az országos tisztifőorvos az operatív törzs online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília ezt követően hozzátette, hogy ezért is nagyon fontos, hogy minden hatósági előírást és szabályt betartsunk. Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy mind Európában, mind a világon emelkedik a fertőzöttek száma, de Magyarország a WHO jelentései értelmében még jelen helyzetben is a középmezőnyben helyezkedik el, mind az új esetek, mind az elhunytak számát illetően.

A pandémia kezdete óta majdnem 48 ezren fertőződtek meg idehaza, de már több mint 14 ezren meggyógyultak. Az elmúlt 24 órában 31 többségében idős, krónikus beteg hunyt el, így az elhunytak száma 1173 főre emelkedett. Elhangzott, hogy az áldozatok alapvetően a magas kockázatú csoportokból kerülnek ki, idős, krónikus betegek, akiknél a fertőzés komoly szövődményekkel járhat, ezért nagyon fontos ezeknek a személyeknek a védelme. Mindannyiunknak a felelőssége, hogy közösen védekezzünk, mindenki a maga helyén, ebből senki nem maradhat ki - hangsúlyozta Müller Cecília. 

Az országos tisztifőorvos kitért arra is, hogy majdnem 1900-an szorulnak kórházi ellátásra, de közülük egyre többen gyógyuló félben vannak,. Müller Cecília kiemelte, hogy a magyar egészségügy sokat tanult a járvány tavaszi első hullámból, és felkészült a második hullám kihívásaira.

A tájékoztatón elhangzott, hogy az elmúlt 24 órában elhalálozottak életkora 49 és 92 év között van, mindannyian szenvedtek valamilyen alapbetegségekben, amelyekre rárakódott a koronavírus-fertőzés, és ez okozta a halálukat.

Müller Cecília megjegyezte, hogy a felső légúti megbetegedésekben szenvedők is jobban kitettek a vírusnak, a veszély kockázatát pedig csak fokozhatja, hogyha káros szenvedélyük a dohányzás. 

Az országos tisztifőorvos arról is beszámolt, hogy feltétlenül szükséges legalább az influenzavírus ellen védekezni, hiszen azok a betegek, akik az influenza mellett COVID-19-vírussal is megbetegednek, szövődményesen kaphatják el a fertőzést. Ezért ők éljenek a kormányzat által biztosított lehetőséggel, az ingyenes influenza elleni védőoltással. További oltóanyagot szereztek be, hogy mindenki számára teljes körűen biztosítani tudja az egészségügyi rendszer a vakcinát - húzta alá.

Magyarországról korlátozás nélkül lehet utazni Ausztriába

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy Ausztriába kizárólag PCR-alapú negatív teszt esetén van lehetőség a belépésre. Magyarországról korlátozás nélkül lehet utazni Ausztriába.

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a koronavírus elleni védekezést biztosító jogszabályok hatályba lépése óta 543 személlyel szemben intézkedett a rendőrség a szájmaszk nem, vagy nem megfelelő viselése miatt.

A rendőr alezredes kitért arra is, hogy a hétvége során 54 rendőri intézkedés történt, ezek nagy része figyelmeztetéssel zárult, öt fővel szemben rendőrségi feljelentést tettek.

Kiss Róbert beszélt arról is, hogy az elmúlt hétvégén 23 926 ellenőrzést végeztek az éttermekben és bárokban. A házi karanténban lévő személyek száma pedig meghaladja az 5100-at.

Kapcsolódó tartalom:

Elhunyt 31 krónikus beteg, 1478 az új fertőzöttek száma

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!