2021. augusztus 5.,
csütörtök, Krisztina napja

Terheléses támadás érte az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér honlapját

Hír TV

2021. április 30., péntek 12:25

Terheléses támadás érte az informatikai rendszert, ezért állt le a lehetőség az oltásra való jelentkezésre - számolt be az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. Kiss Róbert azt is elmondta: A támadás a receptfelírás rendszerét is érintette, amelynek a helyreállítása már megtörtént.

„A mai napon terheléses támadás érte az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér ( eeszt) honlapját. A rendszer helyreállítása folyamatban van, amint sikerült helyreállítani értesítik a lakosságot” – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs tájékoztatójának kezdetén.

Mint elmondta, a jogszabályok értelmében a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek egyes szolgáltatások igénybevételénél felszólíthatók, hogy mutassák be igazolványukat. A 18 éven aluliaknak az életkorukat kell igazolniuk a megfelelő igazolvánnyal – tette hozzá.

A védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek megnyílnak este 11 óráig a vendéglátóhelyek belső terei és a szállodák is.

A beoltottak magukkal vihetik 18 éven aluli gyerekeiket is. A védettséggel rendelkezők ezek kívül látogathatják a különböző kulturális és sporteseményeket, sporthelyszíneket is. Számukra a maszk viselése nem kötelező. A kijárási korlátozás kezdete éjfélre tolódik ki, így a boltokban este 11 óráig lehet vásárolni.

Kiss Róbert elmondta, tegnap megjelent a Magyar Közlönyben az a jogszabály, amely előírja, hogy módosulnak az utazási feltételek a védettek tekintetében. Azok akik be vannak oltva, karantén kötelezettség nélkül utazhatnak azon országokba, amelyekkel Magyarország kétoldalú megegyezést kötött. Egyelőre Szerbiával és Montenegróval kötött ilyen megállapodást Magyarország.

589 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot, egy presszó bezárásáról döntöttek, mivel nem tartották be a védelmi intézkedéseket.

161 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, 3111 hatósági házi karantént rendeltek el, és több mint 32 ezer esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 913 550 fő, közülük 1 880 897 fő már a második oltását is megkapta

– mondta Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta: 2365 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 779 348 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 182 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 27 540 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 510 379 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 241 429 főre csökkent. 5937 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 677-en vannak lélegeztetőgépen.

Hír TV/ Hirado.hu