2019. augusztus 19.,
hétfő, Huba napja

Az MSZP újjáélesztené a leszerepelt koalíciót

,

2014. június 28., szombat 19:10, frissítve: vasárnap 13:18

Közös listát és jelölteket indítana a szocialista párt Budapesten az önkormányzati választáson. Horváth Csaba szerint a vitatott helyeken aláírásgyűjtéssel kell eldönteni a jelölt személyét.

Visszarendezné a parlamenti választások előtti állapotokat az MSZP – Horváth Csaba főpolgármester-jelölt közös baloldali jelölteket és listát szorgalmaz Budapesten az őszi önkormányzati voksolásra. Az Együtt–PM azonban továbbra is párton kívüli embert javasolna a főváros vezetésére. Az LMP továbbra sem akar közösködni az MSZP-vel.

Az áprilisban leszerepelt választási koalíciót élesztené újjá az őszi önkormányzati választásokra Budapesten az MSZP. A párt jelenlegi főpolgármester-jelöltje szerint az áprilisi választáson közösen meg tudták szorítani a Fideszt, míg májusban, amikor külön indultak, ez nem sikerült.

„Mi Budapesten a 297 önkormányzati képviselői körzetben, a 23 polgármesteri körzetben és a főpolgármester-jelölti kérdésben is közös indulást, közös jelöltekkel, közös listákkal teszünk javaslatot. Minden más, ami arról szól, hogy kerületeket hagyunk az út szélén, ahol mindenki egymással szemben indul, az a vereség stratégiája” – közölte Horváth Csaba.

A közös főpolgármester-jelölt személyéről Horváth Csaba egyelőre nem kívánt nyilatkozni. A politikus szerint minden jelöltről helyi szinten kell dönteni. Ott, ahol a három baloldali párt jelöltjének támogatottsága azonos, támogatói aláírások gyűjtésével döntenék el, hogy kit indítsanak. Ennek módszeréről azonban nem árult el részleteket. Bár a Fidesz már a jövőhéten véglegesíti jelöltjeinek névsorát, Horváth Csaba szerint a baloldal még nincs elkésve.

– Amíg a választás nincs kiírva, addig ne tekintsük elkésettnek ezt a munkafolyamatot. Egy biztos, hogy aki nem a közös együttműködésben, közös indulásban gondolkodik, az a Fideszt, Orbán Viktort és Tarlóst fogja segíteni, ezzel mindenkinek szembe kell nézni – véli a szocialista politikus.

Másképp képzelik

„Semmiképpen nem tudom azt támogatni, és nem tudja az Együtt–PM azt támogatni, hogy mindenhol közös listát állítsunk.” A Párbeszéd Magyarországért társelnöke a koordinált jelöltállítást támogatja.

„Nekünk az a cél, hogy valós esély legyen, nemcsak főpolgármesteri szinten, hanem minden kerületben legyőzni a Fideszt, és polgármestereket állítani, illetve minél több baloldali képviselőt beültetni, a mi részünkről Együtt–PM-es képviselőt az önkormányzatokba – hangsúlyozta Szabó Tímea, hogy megfelelő és hiteles módon képviselhessék az emberek érdekeit a kerületekben, városokban, településekben. „Ennek megfelelően fogunk valamiféle koordinációban, valamiféle megállapodással elindulni” – szögezte le a Párbeszéd Magyarországért társelnöke. Az Együtt–PM továbbra is egy párton kívüli civil szakembert szeretne főpolgármester-jelöltnek.

A Demokratikus Koalíció egyelőre nem reagált a szocialisták kezdeményezésére. Gyurcsány Ferenc néhány napja közösségi oldalán cáfolta azt a sajtóértesülést, hogy Bárándy Péter, a Medgyessy-kormány igazságügy-minisztere, vagy Kaltenbach Jenő, az LMP korábbi fővárosi frakcióvezetője lehetne a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje.

Szegeden összefogtak a baloldaliak

Botka László jelenlegi szocialista polgármester az MSZP, az Együtt–PM és a DK közös jelöltjeként indul az újraválasztásért. A szocialista politikus bejelentette azt is, hogy az egyéni önkormányzati képviselőjelölteket is közösen indítja a három párt. A 20 jelöltből 14-et az MSZP, hármat-hármat pedig az Együtt–PM és a Demokratikus Koalíció nevezhet meg. Botka László az áprilisi és a májusi eredmények alapján győzelmet vár az őszi önkormányzati választáson.

– Arra kértük, szólítottuk fel a helyi szervezeteinket, hogy a helyi viszonyoknak megfelelően a lehető legszélesebb körű együttműködéseket alakítsanak ki, ne csak a többi demokratikus baloldali párttal, hanem a helyi viszonyoknak megfelelően civil és szakmai szervezetekkel is. Az én információim szerint nagyon sok helyen nagyon jól haladnak ezek a tárgyalások – közölte Botka László.

Elégedetlenek voltak?

Varga László lett a szocialisták borsodi elnöke. A Miskolc egyéni országgyűlési választókerületben győztes politikus Gúr Nándort váltja a poszton. Információink szerint a helyi szocialisták elégedetlenek voltak az MSZP alelnöki posztját is betöltő politikus munkájával. Gúr Nándort ennek ellenére a párt országos elnökhelyettesi, illetve alelnöki tisztségére jelölték a borsodi szocialisták.

Forrás: Hír TV