2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Budapest retró 2.

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Az internet veszélyeire irányítják a diákok figyelmét

Iskolai programot indít az internet veszélyei miatt a Közigazgatási Tárca és az adatvédelmi hatóság. Januártól interaktív osztályfőnöki órákat tartanak majd az ország harminc középiskolájában.

Az egész világ megismerhette Amanda Todd történetét. A 15 éves kanadai lány papírcetlikre írva mesélte el, hogy miként vált a pedofília áldozatává. Az interneten ismerkedett meg egy férfival, akinek megmutatta melleit. A férfi kinyomozta az adatait, majd közzétette a lány fényképét a világhálón. Amandát zaklatni kezdték, a sorozatos megaláztatások miatt a droghoz és az alkoholhoz nyúlt, majd öngyilkos lett.

A hasonló esetek megelőzésére a kormány a Nemzeti Adatvédelmi Hatósággal közösen indít programot. Januártól a diákokat interaktív osztályfőnöki órákon tanítják meg az internet tudatos használatára.

– Ezen a másfél órás foglalkozáson tulajdonképpen a diákok szembesülhetnek azzal, hogy mi minden történhet velük az interneten keresztül. Hogy mi minden adatot tesznek nyilvánossá, vagy hány jogsértést követnek el akár naponta az interneten. Akár abból kifolyólag, hogy nem is gondolják és a legjobb szándék szerint csak a barátjukról, saját magukról szeretnének egy-egy tartalmat feltölteni – mondta Balatoni Mónika.

Az államtitkár hozzátette: a közintézményeknek és a nyilvános könyvtáraknak jövő szeptembertől szűrőprogramot kell telepíteniük számítógépeikre, hogy a fiatalok ne érhessenek el káros tartalmakat az interneten.

– Halálos áldozatai is vannak ezeknek az internetes zaklatásoknak, amelynek rendkívül sok fajtája fordul elő, akár a fenyegető e-mailek küldözgetése, de a bántó kommentek, a kiközösítés, az internetes zaklatás, ezek mind-mind olyan esetek, amelyek önértékelési problémát, zavarokat okozhatnak, depressziót, az egész családot érintő konfliktusokat okoznak – fogalmazott Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

Az adatvédelmi hatóság jogászok, informatikusok, pszichológusok és pszichiáterek közreműködésével felvilágosító kiadványt állított össze, amelyben konkrét esetekkel hívja fel a 10-16 évesek figyelmét az internet veszélyeire.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!