2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Századvég: Az európai helyreállítási alapról szóló brüsszeli javaslat csak változtatások után támogatható

A koronavírus okozta gazdasági válság hatásainak enyhítését célzó, Next Generation EU-nak (NGE) nevezett helyreállítási csomag több mint egy évtizedes tabut dönt meg azáltal, hogy az Európai Unió tagállamainak – déli országok által már régóta szorgalmazott, ám az északi tagországok által kitartóan ellenzett – közös adósságvállalását eredményezi. A Századvég Gazdaságkutató elemzése arra keresi a választ, hogy a helyreállítási alap milyen következményekkel járhat Magyarország és a kelet-közép európai régió számára.

  • Századvég: Az európai helyreállítási alapról szóló brüsszeli javaslat csak változtatások után támogatható

A rendelkezésre álló adatok és politikusi nyilatkozatok alapján egyértelműen kiolvasható, hogy a 750 milliárd euró keretösszegű helyreállítási csomag a jelenlegi válságot megelőzően is magas államadóssággal rendelkező, illetve gazdaságuk szerkezeti adottságaiból fakadóan sérülékeny országoknak kedvez majd - egy főre vetítve a déli országok mindegyike nagyobb összegű teljes támogatásban részesül, mint a V4-ek. Ez végső soron azt eredményezi, hogy az elmúlt évek során felelős gazdaságpolitikát folytató, a járvány hatásaival szemben sikerrel védekező országok – mint például Magyarország – annak ellenére kaphatnak kevesebb támogatást, hogy a relatív fejlettségük jelentősen elmarad az intenzíven támogatott országokétól. A Bizottság javaslata amellett, hogy déli és északi tagállamok érdekei mentén osztja meg az Uniót, azzal a veszéllyel is fenyeget, hogy éket verhet a V4 együttműködés kerekének küllői közé. Ebben a helyzetben Magyarország akkor jár el helyesen, ha a mentőcsomaggal kapcsolatos álláspontját a nemzeti érdekek mentén alakítja ki és képviseli a tárgyalások során.

A teljes elemzés elérhető a Századvég weboldalán.

Századvég Alapítvány

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!