2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:00

Belföld

Az esélyegyenlőség jegyében tekerik körbe a Balatont

Látássérültek és látók együtt kerékpározzák körbe a Balatont a következő napokban. A Mozdulj! Közhasznú Egyesület az esélyegyenlőség jegyében szervezte a tandemtúrát.

  • Az esélyegyenlőség jegyében tekerik körbe a Balatont

A Mozdulj! Közhasznú Egyesület már nyolcadszor szervezte meg a tókerülő tandemtúrát, és évről évre többen csatlakoznak hozzájuk.

„Egy baráti társaságból azért jött létre, hogy olyan programokat szervezzünk, ahol tényleg egy ilyen baráti közösséget alkotva természetessé válik az integrációs és az esélyegyenlőség, és azt gondolom, hogy a sport az egyik legjobb lehetőség arra, amikor akár látássérültek, akár mozgássérültek vagy bármilyen sérültséggel járó, élő emberek együtt mozognak, mozdulnak” – mondta az egyesület elnöke, Tóth Marianna.

A 71 kerékpáros egyharmada látássérült. Ők látókkal párban, tandembicikliken kerülik meg a Balatont. Márton kéthónapos kora óta nem lát, de egyáltalán nem fél a biciklin.

„Ha mondjuk, elmegyünk valami mellett, mondjuk, olyan közel van hozzám, hogy hallom, hogy ott van, ez furán hangzik talán, de a tér szűkülését, azt általában meg szoktam hallani, akkor megkérdezem a tandemtársamat, hogy most mi mellett megyünk el, vagy hallom, hogy becsukódik egy ajtó, ez egy üzlet? Kérdezem tőle, vagy például hallok egy építkezést, akkor megkérdezem, mit építenek” – sorolta Csányi Márton.

Gyula évek óta segítőként vesz részt ezeken a túrákon, és úgy látja, a vak emberek egyáltalán nem szorulnak olyan gyakran segítségre, mint azt sokan gondolják. „Nagyon jó hangulatban telik, de ők is kérik kifejezetten, hogy nem kell a segítség, hiszen ugyanolyan teljes értékű életet tudnak élni, vannak persze olyan körülmények, amikor mondjuk, balesetet tudunk megelőzni, ezekben az esetekben közbeavatkozunk, de amúgy meg, ha kérik, akkor segítünk.”

A túra augusztus 19-én ér Fonyódra, ahol élő bicikliláncot szeretnének alkotni az esélyegyenlőség jegyében. A rekordkísérletre mindenkit várnak, nem csak kerékpárral, hanem például rollerrel, kerekes székkel is részt lehet venni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!