2020. február 26.,
szerda, Géza napja

Az ellenzéki kritikák ellenére óriási siker a pedagógus-életpálya

Hír TV

2019. március 11., hétfő 20:01, frissítve: hétfő 20:31

Bár rengeteg ellenzéki támadásnak volt kitéve az Orbán-kormány által életre hívott pedagógus életpályamodell, több mint hatvanezer pedagógus szakmai előremeneteléhez vezetett az elmúlt időszakban a rendszer megalkotása – mondta a Hír TV Magyarország élőben című műsorában Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Földi-Kovács Andrea kérdésére hétfőn.

„Volt ennek egy általános, mindenki számára automatikus része, ez egy átlagosan 50 százalékos béremelés volt, ezt mindenki megkapta, éppen ezért 2013 és 2017 között nem is volt az OECD-ben, olyan ország, ahol magasabb lett volna a pedagógus-béremelés mértéke, mint Magyarországon. Volt egy másik része, amelyik teljesítményhez kötött, amikor valakinek minősíttetni kellett magát, tehát pedagógus I.-ből, pedagógus II.-vé, vagy mesterpedagógusnak, vagy kutatótanárnak, tehát egy többlet-erőfeszítést kellett tennie, újra át kellett gondolnia, hogy pontosan mit tanít, milyen portfóliót kellett készítenie, tehát tudatosabbá vált, és nyilván fel is frissítette ezzel a tudását. Aki pedig ezt a többletet is megtette, egy további harmincezer forinttal még többet kap, vagy mesterpedagógus esetében 70 ezer forinttal többet kap, mint a besorolás szerinti alapbére lenne” – ismertette a modell részleteit az államtitkár stúdiónkban.

Felhívta rá a figyelmet: mindenki emlékezhet rá, hogy mennyi ellenzéki támadás érte a pedagógus életpályamodellt, hogy lehetetlenség megcsinálni, ahhoz képest 55 ezer pedagógus minősíttette magát pedagógus I.-ből pedagógus kettes kategóriába, további 10 ezer pedig mesterpedagógusnak minősíttette magát.

A kormány számára elsődleges fontosságú, hogy a gyerekek minőségi, naprakész, élményalapú és korszerű tudást kaphassanak, a pedagógusok pedig anyagilag is megbecsülve érezzék magukat, ezért idén 606 milliárd forinttal fordítanak többet oktatásra, mint 2010-ben, írtuk meg korábban.

A teljes beszélgetés: