2019. január 22.,
kedd, Vince, Artúr napja

Az ellenzék zsákutcába tart, vagy a kiutat találta meg?

Hír TV

2019. január 10., csütörtök 20:50, frissítve: csütörtök 22:30

Aktivizálódik az ellenzék, az Orbán Viktor által ma megmutatott „kompetens politikai magatartás és stílus” megmutatása erre is kontrasztot mutatott a mai kormányinfón. A folyamat azonban csak most kezdődik, hisz hosszú választási év elé nézünk, melynek első felvonása EU-s választás.

Egész Európa a kampány lázában ég, melynek egyik véres epizódja volt, hogy Németországban politikai bűncselekmények történtek és a hírhedt „Antifa Csoport” egy AfD-s politikust súlyosan bántalmazott. Deák Dániel rámutatott, hogy a nemzetközi koalíciók, szövetségek a baloldalon már régen működnek, és hasonló szövetséget kell létrehozni erre reakcióként. Azt láthatjuk, hogy aki nyugaton ellenkező állásponton van, ott politikai karantén, a vélemények elhallgattatása a válasz. A liberális politikusok nem a szólásszabadságban hisznek, hanem megpróbálják elhallgattatni az ellentétes hangokat– mutatott rá Deák Dániel. A nemzeti választások is mutatják, hogy a közvélemény ezek ellenére, vagy épp emiatt alakul át radikálisan.

Amennyiben a közös lista létrejön, az ellenzék saját sírját ássa– mondta ma Orbán Viktor. Tóth Erik politológus szerint a magyar politikai kultúrától idegen az a megoldás, amelyben olyan szereplők vannak együtt, akik egymás politikáját és személyét mereven elutasítják. A Jobbik eleve úgy jött létre, mint Gyurcsány ellenzéke, most mégis egymást támogatják, egymással egyeztetnek – mutatott rá. Az elemző szerint a tapasztalható ellenzéki apátiát ez nem megszünteti, hanem tovább mélyíti, hisz a politikai stratégiaváltást a szavazók nem tudják követni. 

Bár az elképzelések még elég ködösek, de úgy tűnik, hogy az egyik forgatókönyv szerint civil jelöltek alá sorakoznának fel a pártok. Deák Dániel szerint azonban valószínű, hogy ezzel az egyes pártok saját gyengeségüket akarják palástolni. Rámutatott, hogy jóformán az összes ellenzéki párt népszerűségesést kellett elkönyveljen a választások óta, és a kudarctól való félelem is inspirál effajta „védelmi vonalat.” Tóth Erik szerint ha létrejönne egy ilyen lista, azzal a 2014-es eredménynél kicsit jobbra számíthatnak az ellenzéki pártok, de ha a részvétel 30-35%-ra nő, a Fidesz akár 14 mandátumot is szerezhet. Fontos az ellenzék számára, hogy milyen stratégiát követ, de erős karakteres politikusok és világos vízió nélkül azonban ennek megalkotása jóval nehezebb feladat.