2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Az elítélt függetlenségpárti politikusok mellett tüntettek Barcelonában

Rendbontássá és összecsapásokká fajult a békésen induló katalán függetlenségpárti megmozdulás Barcelonában. Szombaton több százezren vonultak utcára, hogy a bebörtönzött katalán politikusok szabadon engedését és Katalónia függetlenségét követeljék. A 2017. október elsején - a spanyol álláspont szerint alkotmányellenesen - megtartott referendum után kilenc katalán politikust ítélt egy bíróság letöltendő börtönbüntetésre.

  • Az elítélt függetlenségpárti politikusok mellett tüntettek Barcelonában

Ellenszenvüket fejezték ki Spanyolországgal szemben a radikális katalán függetlenségpárti tüntetők az éjszaka folyamán Barcelonában. Nem csak szóban, hanem tettekkel is - rendőrségi járműveket rongáltak meg, barikádokat emeltek, festéklabdákkal és tojásokkal dobálták meg a rendőröket, akik könnygázzal oszlatták fel a tömeget. A rendőrség épülete előtt demonstrálók azt követelték, hogy a spanyol hatóságok engedjék szabadon az október 14-én elítélt katalán függetlenségpárti politikusokat. Tíz nappal korábban, október 17-én erőszakba torkolló tüntetéseken követelték Barcelonában a politikusok szabadon bocsátását. Akkor kilencvenen sérültek meg a tüntetők és a rendőrök összecsapásaiban.

Korábban a nap folyamán 350 ezer békés függetlenségpárti tüntető követelt függetlenséget és amnesztiát a katalán politikusok számára a városközpontban. A madridi bíróság ítéletével a katalán függetlenségi mozgalom kilenc vezetőjére szabtak ki 9 és 13 év közötti börtönbüntetést a 2017. október 1-jén megtartott függetlenségi népszavazással és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadásával összefüggésben. A tüntetők azt hiányolják, hogy a madridi kormány két évvel a referendum után sem hajlandó tárgyalni velük.

Quim Torra hivatalban lévő katalán elnök azt szeretné elérni a spanyol kormánynál, hogy biztosítsa a tartomány számára az önrendelkezés jogát, amely magában foglalná, hogy Katalónia dönthessen saját függetlenedéséről, akár egy hivatalos, Madrid által is jóváhagyott népszavazással.

A spanyol kormány ugyanakkor azt üzente vissza, hogy a parlamentnek kellene először módosítani a nemzetet oszthatatlannak tekintő alkotmányt ahhoz, hogy törvényesen lehessen rendezni ebben a témában népszavazást.

Eközben a legnagyobb spanyolpárti helyi szervezet, a Katalán Civil Társadalom vasárnapra tüntetésre szólította fel híveit ugyanitt, Barcelonában. A felmérések szerint Katalónia 7 és fél millió lakosának körülbelül fele ellenzi a függetlenséget.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!