2020. szeptember 25.,
péntek, Eufrozina, Kende napja

Az autonómiáért álltak ki a magyar politikusok

2014. március 15., szombat 20:30, frissítve: vasárnap 10:06

A Székelyföldön állt ki az autonómiáért a nemzetpolitikáért felelős magyar miniszterelnök-helyettes és a külügyi államtitkár is. Semjén Zsolt Kézdivásárhelyen, Gábor Áron szobránál ünnepelt, ahol kijelentette: az Európai Unióban az önrendelkezés megszokott, ezért a magyaroknak is jár, mert nem alávalóbbak más nemzetnél. Németh Zsolt pedig arról beszélt, hogy az autonómia nem jelenti Erdély elszakadását Romániától. Egyes román újságok szerint Traian Basescu elnök, akinek hamarosan lejár a mandátuma, a politikai visszatérését készíti elő, amikor magyar radikálisok kitiltását követeli a román kormánytól.

A külügyi államtitkár Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában ünnepelt március 15-én a székelyek körében. Traian Basescu román elnök a napokban arra szólította fel a magyar pártokat, hogy ne kampányoljanak és ünnepeljenek Erdélyben. „Először is köszönjük szépen az elnök úrnak a tanácsait, nem nagyon tartunk erre igényt, mi nem gondoljuk azt, hogy másnak mint a jognak és a kölcsönös tiszteletnek kéne szabályoznia a magyar–román kapcsolatokat. Egyidejűleg semmit nem szabad felnagyítanunk és eltúloznunk, hiszen Romániában kampány van, nagyon nagy a tétje ennek a választási végeredménynek, és ezért úgy gondolom, hogy jó, ha a magyar politikusok is szárazon tartják a puskaport” – mondta Németh Zsolt.

Az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke szerint a román politikusok előhúzták a jól ismert magyar kártyát. „Úgy érzik, veszélyesek vagyunk annak az egységes, homogenizáló román szemléletnek a térnyerésével szemben, amely jellemzi ezt a jelenlegi román kurzust is, mint ahogy jellemezte váltakozó intenzitással az elmúlt száz esztendőben a mindenkori román kormányokat” – mondta Toró T. Tibor.


A román szociáldemokratákkal nemrégiben koalícióra lépett RMDSZ szerint érthető a románok felháborodása. „Azt gondolom, hogy nem a március 10-i nappal van gond, vagy azzal, hogy a magyar közösség képviselői felszólaltak az autonómia ügyében, hanem azzal, hogy néhány tíz fiatal álarcosan randalírozott Marosvásárhely központjában, ezzel van a baj, és ez nagyon nehéz helyzetbe hoz bennünket is” – mondta Korodi Attila.

Március 10-én, a székely szabadság napján magyar radikálisok is részt vettek a marosvásárhelyi autonómiatüntetésen. A román hatóságok szerint a randalírozók a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai voltak.

Eljárás a Jobbikot népszerűsítők ellen

A marosvásárhelyi demonstráción a Jobbik elnöke, valamint a radikális párt és a hozzá köthető Új Magyar Gárda több tagja is részt vett. A román ügyészség pénteken jelentette be, hogy államellenes bűncselekmény gyanújával eljárást indított olyan személyek ellen, akik a Jobbikot népszerűsítették Romániában. A román bűnvádi hatóság szerint alapos a gyanú, hogy a Jobbik romániai kampányrendezvényein revizionista, szeparatista, a román alkotmányos rend megdöntésére irányuló nyilatkozatok hangzottak el. Az ügyészségi közlemény neveket nem említ ugyan, de tudható, hogy Vona Gábor ellen vizsgálat indult. Több, a román hatóságok által szélsőségesnek tartott magyar állampolgárnak pedig megtiltották, hogy Románia területére lépjen.

„Megdöbbentem rajta, mert semmi olyat nem követtek el jobbikosok és én magam, ami miatt ez szóba jöhetne. Úgyhogy nagyon kíváncsian várom, hogy konkrétan, pontosan mi az indok. De egyelőre nem kívánok ezzel az üggyel foglalkozni, mert a választásokra koncentrál a Jobbik, a választásokra koncentrálok én is” – közölte Vona Gábor.

Forrás: Hír TV