2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Az állam átvenné a pszichiátriai és gyerekotthonokat

A települési önkormányzatok tulajdonában lévő pszichiátriai otthonokat és gyermekotthonokat is átvenné az állam jövőre. Az intézkedés csaknem 200 intézményt érintene. Pécsett üdvözlik a fenntartóváltást, a fővárosi önkormányzat egyik otthonában viszont az érdek-képviseleti fórum a törvénytervezet visszavonását kéri.

A tordasi otthon 272 középsúlyos értelmi fogyatékos embernek ad szállást és sok esetben munkát is. Emellett az intézmény autista gyermekek otthoni felügyeletét is ellátja. Fenntartója jelenleg a fővárosi önkormányzat. A hasonló otthonokat az állam 2013-ban átvenné a települési önkormányzatoktól. Tordason 600 millió forintból gazdálkodnak évente. Jövőre annyi költségvetési támogatásra számíthatnának, mint 2011-ben. Ha ez a pénz nem elég a működésre, a különbözetet az államnak mint új fenntartónak kellene állnia.

„Ha a gazdálkodáshoz szükséges pénz nem fog a rendelkezésre állni, akkor nyilvánvaló, hogy a rezsiszámlákat ki kell fizetni, a lakók étkezését biztosítani kell. Ez a legfőbb félelmünk, ahol megtakarítást lehet még elérni, az a munkaerő. Ha pedig a munkaerőt elküldjük, akkor igazából elérhetjük azt a pontot, ahol ezek az intézmények – szemben a nagyon magas színvonalú ellátással – megőrzőkké válnak” – mondta a Hír Televíziónak Inotay György, az Értelmi Fogyatékosok Otthonának vezetője.

A pécsi önkormányzat gyerekotthonában ötven gyereket gondoznak. A baranyai megyeszékhely vezetése örül a fenntartóváltásnak. „Egy nagyon fontos finanszírozási nehézséget old meg, hiszen az önkormányzat a működés 70-80 százalékát biztosította a bentlakásos intézményeknél, ami Pécs esetén 100-120 millió forintot jelentett, ami költség a jövőben az államhoz fog majd kerülni” – mondta Csizi Péter, Pécs alpolgármestere.

Vidéken Pécsen kívül csak Miskolcon és Debrecenben van városi fenntartású gyerekotthon.

„Úgy látom, hogy az állam számára így biztosítottabbá válik az anyagi fenntartás, másrészt pedig hát én annak örülök, hogy szinte egyedülálló módon az állam vállal felelősséget tényleg a leghátrányosabb helyzetű, legkiszolgáltatottabb állampolgárainak védelmében, a gyerekek esetében” – nyilatkozta a Hír TV-nek Platthy István, a Pécsi Gyerekotthon vezetője.

Az államosítás hatvan pszichiátriai otthont és 120 gyermekotthont érintene. A fővárosi önkormányzat tordasi otthonának érdek-képviseleti fóruma a tervezett intézkedés visszavonását kérte a kormánytól.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!