2019. augusztus 19.,
hétfő, Huba napja

Az ablakot is alig tudják kinyitni a zaj miatt

Hír TV

2018. szeptember 28., péntek 07:00, frissítve: péntek 07:42

Pokollá teszi a helyiek életét a fel- és leszálló gépek zaja mióta augusztusban, biztonsági előírások miatt megváltoztatták a gépek útvonalait a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Két kerületi polgármester is petícióval fordult a légi irányításhoz, hogy változtassanak a helyzeten, a helyi lakosok pedig arra panaszkodnak, hogy augusztus óta az ablakot is alig tudják kinyitni a zaj miatt.

Erzsébettelep városrész lakói az évek során hozzászoktak a légi forgalom jelentette zajhoz, augusztus óta azonban néhány száz méterrel arrébb repülnek a gépek.

„Amikor távolabb voltak akkor nyugodtan még a felső terasz ablakát is kinyithattuk, nem zavart a hang. Aztán mikor már közelebb jöttek az erdő széléhez, akkor a hajnali kezdéstől egészen 10-11 maximum 11-30-ig ment az üzem, de utána meg jöttek a leszállók” – panaszolta Mészáros Mátyás.

Azt mondják: a kisebb utasszállítókkal nincs komolyabb gond, az elmúlt években azonban egyre több nagyobb gép érkezik a reptérre.

„Augusztus óta ez annyira drasztikusan megváltozott, hogy itt se pihenés nincs, se ajtó-, ablaknyitás – ugye nagy melegek voltak. Kisgyerekesek is vannak, se sétáltatni nem lehet őket, mert sokszor hallottam, hogy fölsírt a gyerek. Az idősek se tudnak pihenni, szóval ez maga katasztrófa” – számolt be Trungel Zoltánné.

A változás mögött egy uniós szabályozás áll. A HungaroControl közleményében azt írta, hogy környezetvédelmi és hatékonysági szempontokat is figyelembe vettek, illetve hogy a változás javítani fog Budapest és a környező települések zajszintjén. Ez olyannyira nem így lett, hogy a A XVIII. és a X. kerületek polgármesterei is felfigyeltek a lakossági panaszokra.

„Percenként emelkednek, illetve süllyednek azok a gépek, amik ellehetetlenítik az ott élők életét, életminőségét a nap szinte minden szakában súlyos zaj- illetve rezgésterheléssel sújtják az életüket” – mondta Kovács Róbert, a X. kerület polgármestere.

A két kerületvezető 999 aláírást adott át a légi irányításnak, melyben azt kérik, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz, és dolgozzanak ki egy mindenki számára elfogadható megoldást.