2019. június 17.,
hétfő, Laura, Alida napja

Atombombák Magyarországon

Hír TV

2018. október 8., hétfő 08:30, frissítve: hétfő 10:17

A stúdióban Gálszécsy András, az Antall-kormány titokminisztere és Vándor Károly repüléstörténész voltakaz Ősök tere vendégei, akikkel Maráczi Tamás a titkos, Magyarországon tárolt szovjet atomfegyverek történetéről beszélgetett.

„A Déli-Bakony erdeinek mélyén található a Kis-Moszkva nevezetű, 16205-ös postafiókszámú volt szovjet katonai bázis, amely a hatvanas években épült, az utolsó szovjet katona 1990. március 28-án hagyta el, ám ezután is szigorú őrizet alatt állt.

Az 1960-as években, egy szovjet hadgyakorlat kudarcát követően (nem érkezett meg időre a töltet a kilövő állásra, technikai okok miatt) döntött úgy a legfelsőbb szovjet párt- és állami vezetés a katonai vezérkarral együtt, hogy a Varsói Szerződés tagországainak területén különleges tárolókat kell kialakítani, és tökéletesíteni kell a mobilitást és a híradást.

A laktanyát tripla szögesdrótkerítés védte, a középsőbe pedig áramot is vezettek. A szellemváros közelében még ma is látható, több helyen lőállás bújik meg az út mentén és a fák között. Az őrök az illetéktelen betolakodókra kérdés nélkül tüzet nyithattak, jobb esetlen letartóztatták őket”. (Forrás: szellemvárosok.blog.hu)