2020. február 25.,
kedd, Mátyás napja

ÁSZ: a Momentum és Párbeszéd sincs tisztába a törvényi előírásokkal

Hír TV

2019. január 17., csütörtök 19:11, frissítve: csütörtök 20:24

A Momentum és a Párbeszéd politikusai nincsenek tisztában a törvényi előírásokkal – nyilatkozta az Állami Számvevőszék kommunikációs igazgatója. Mindkét ellenzéki párt kifogásolta ugyanis, hogy az ÁSZ költségvetési csalás gyanúja miatt felfüggesztette állami támogatásukat.

A Párbeszéd és a Momentum költségvetési támogatásának felfüggesztését kezdeményezte az Állami Számvevőszék még szerdán és közölték, hogy az ügyészséghez továbbítják a két párt kampányfinanszírozásának vizsgálatánál feltárt tényeket, körülményeket. Az ÁSZ közleménye szerint a két párt kampányelszámolása szabálytalan volt, a közpénzek és egyéb források felhasználása nem volt átlátható és elszámoltatható és nem készültek el határidőre. A számvevőszék jelentésében arra is rámutatott, hogy a pártok egyike sem igazolta a kampányban felhasznált pénzek szabályos felhasználását.

A Párbeszéd azt állítja, hogy eljuttatta az Állami Számvevőszékhez a kampányköltéseit igazoló dokumentumokat, és kéri a szervezetet, hogy vizsgálja meg azokat.

„Nem lehetett lefolytatni ezt a vizsgálatot, hiszen nem volt mit vizsgálniuk ebben az értelemben, hogyha ők azt nyilatkozzák, hogy nem tudták lefolytatni. Mi átadtuk december 10-én az összes dokumentumot” – mondta Kocsis-Cake Olivio, a párt képviselője.

A politikus közölte: az állami támogatás nélkül nehezen tudnának kampányolni, ezért létrehoztak egy internetes oldalt, ahova támogatásokat várnak.

Nem sokkal később a Momentum is sajtótájékoztatót tartott az ÁSZ épülete előtt. Hajnal Miklós itt arról beszélt, hogy a párt mindvégig együttműködő volt, személyesen és e-mailben is eljuttatták elszámolásukat. Azt azonban a párt szóvivője híradónk kérdésére elismerte, beszámolójukat tavaly nyáron technikai okok miatt nem tették közzé időben a Magyar Közlönyben.

„A Momentum éppen tisztújításon ment keresztül, június 10-én választottuk meg az elnökségünket, ezután az elnökség a beszámolót azonnal közzé tette a Magyar Közlönyben a beszámolót, ez technikai okokból ez kicsit később jelent meg” – mondta.

A momentumos politikus azt hangoztatta: nem érti, miért vádolja őket az ÁSZ törvénytelenséggel és tisztességtelenséggel.

Az ÁSZ kommunikációs igazgatója még a sajtótájékoztató előtt kijött az épületből, és meghallgatta Hajnal mondandóját. Horváth Bálint azt is mondta, úgy látják a Momentum és a Párbeszéd képviselői alapvetően nincsenek tisztában a törvényi előírással, mindkét párt törvénysértést követett el azzal, hogy időben nem nyújtották be a kampányelszámolásukat és a bejelentett székhelyükön nem voltak elérhetőek.

„Nálam van egy tértivevény, egy boríték, amit a Momentum többszöri értesítés ellenére sem vett föl, úgynevezett nem kereste jelzéssel érkezett vissza az Állami Számvevőszékhez. Ezt többször megpróbálják ilyenkor kézbesíteni, tehát a Momentum nem gondoskodott arról, hogy – ez ugye a második törvénysértés már – a bíróságban szereplő székhelyen folyamatosan elérhető legyen” – mondta Horváth Bálint.

A kommunikációs igazgató azt is elmondta: a következőkben a két pártnak dokumentumokkal kell igazolniuk az ÁSZ felé azt, hogy megteremtették a vonatkozó törvénynek megfelelő gazdálkodás feltételeit. Amennyiben ennek megnyugtató módon eleget tesznek, az ÁSZ visszavonja a költségvetési támogatás felfüggesztésére vonatkozó intézkedését.