2023. 03. 28. Kedd Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Belföld

Árvízvédelmi gyakorlatot tartottak a katasztrófavédők

Mélyből mentést és tűzoltást is gyakoroltak a csongrádi katasztrófavédők Bakson. A településen a szakemberek mellett a mentőcsoportok önkéntesei is gyakorolhatták a klasszikus árvízvédelmi feladatokat.

Motorcsónakkal közelítettek meg az önkéntesek egy csatornába dőlt fát. A vízben lévő fát darabokra vágták, majd partra húzták. Az önkéntesek a tűzoltók felügyeletével itt azt gyakorolták, hogy hogyan kell megtisztítani egy járhatatlan folyószakaszt, hogy azon később egy esetleges mentéshez járható vízi útvonalat lehessen kialakítani. „Ezenkívül is igen sok és igen színes feladat vár még a jelenlévő járási mentőcsapatokra, hiszen mélyből mentési feladatok, tűzoltási, műszaki mentési feladatok éppen úgy adódni fognak majd, mint klasszikus viharkárok felszámolása. Mi történik olyankor, amikor fák dőlnek útra, járművekre? Mi van akkor, ha ne adj isten egy ilyen járműben személyek is rekedtek? Tehát az egészségügyi képességeket is vizsgáztatni fogjuk most. Úgyhogy egy eléggé összetett, és én úgy gondolom, hogy eléggé embert próbáló feladat lesz” – mondta Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alezredese.

A gyakorlaton a járási mentőcsapatok közel száz önkéntessel vettek részt, a szervezést és az előkészítést a tűzoltók végezték. „Fontos az, hogy amióta megalakultak a járási mentőcsoportok, az egy dolog, hogy mi is összeszokunk mint mentőcsoport, de az együttműködést a többi mentőcsoporttal, a normák kialakítását, a kommunikációt, illetve a legfontosabb az, hogy megismerjük egymást, ki mire számíthat, melyik mentőcsoportnak, melyik járási mentőcsoportnak milyen készségei, képességei vannak, az emberek mennyire képzettek, hogyan tudunk együtt dolgozni. A legfontosabb az együttműködés, mert enélkül ha valóban éles helyzetbe kerülünk, akkor nem tudjuk megoldani azokat a feladatokat, amelyeket akár a természet támaszt velünk szemben” – mondta Lőrinc Ferenc, a Maros Mentőcsoport biztonsági tisztje.


A gyakorlat második napján azt gyakorolták, hogy egy árvízzel fenyegetett településen hogyan kell figyelmeztetni a veszélyre az ott élőket, akiket aztán egy másik településre át is szállítottak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar – Turisták sétálhatnak Károly herceg koronázási útvonalán

Radar – Turisták sétálhatnak Károly herceg koronázási útvonalán

Mezítlábas túrák a Westminsterben. Az apátság látogatói először állhatnak majd pontosan azon a helyen, ahol az Egyesült Királyság uralkodóit megkoronázták. III. Károly május 6-i beiktatásától kezdve, a látogatók az ezer éves és eddig csak ritkán látható koronázási útvonalon mehetnek végig, szigorúan zokniban.
Radar – Tavaszi ökológiai zsibongás Angyalföldön

Radar – Tavaszi ökológiai zsibongás Angyalföldön

A tavaszt Angyalföldön egy olyan rendezvénnyel nyitották, ahol a városi ember közel kerülhet azokhoz az ökológiailag tiszta forrásból származó készítményekhez, amik a vegyiparral szemben az egészség alternatíváját jelentik.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Brutális erejű szél, több mint 500 riasztás, hózáporok

Brutális erejű szél, több mint 500 riasztás, hózáporok

Több mint ötszáz esetnél avatkoztak be a tűzoltók a hétfői vihar miatt: leginkább az útra, épületekre dőlt fák, sérült tetőszerkezetek és közművek miatt riasztották a tűzoltókat országszerte. A szélsőséges időjárásra a továbbiakban is számítani kell, kedd éjfélig citromsárga riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!