2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Belföld

Árvízvédelmi gyakorlatot tartottak a katasztrófavédők

Mélyből mentést és tűzoltást is gyakoroltak a csongrádi katasztrófavédők Bakson. A településen a szakemberek mellett a mentőcsoportok önkéntesei is gyakorolhatták a klasszikus árvízvédelmi feladatokat.

Motorcsónakkal közelítettek meg az önkéntesek egy csatornába dőlt fát. A vízben lévő fát darabokra vágták, majd partra húzták. Az önkéntesek a tűzoltók felügyeletével itt azt gyakorolták, hogy hogyan kell megtisztítani egy járhatatlan folyószakaszt, hogy azon később egy esetleges mentéshez járható vízi útvonalat lehessen kialakítani. „Ezenkívül is igen sok és igen színes feladat vár még a jelenlévő járási mentőcsapatokra, hiszen mélyből mentési feladatok, tűzoltási, műszaki mentési feladatok éppen úgy adódni fognak majd, mint klasszikus viharkárok felszámolása. Mi történik olyankor, amikor fák dőlnek útra, járművekre? Mi van akkor, ha ne adj isten egy ilyen járműben személyek is rekedtek? Tehát az egészségügyi képességeket is vizsgáztatni fogjuk most. Úgyhogy egy eléggé összetett, és én úgy gondolom, hogy eléggé embert próbáló feladat lesz” – mondta Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alezredese.

A gyakorlaton a járási mentőcsapatok közel száz önkéntessel vettek részt, a szervezést és az előkészítést a tűzoltók végezték. „Fontos az, hogy amióta megalakultak a járási mentőcsoportok, az egy dolog, hogy mi is összeszokunk mint mentőcsoport, de az együttműködést a többi mentőcsoporttal, a normák kialakítását, a kommunikációt, illetve a legfontosabb az, hogy megismerjük egymást, ki mire számíthat, melyik mentőcsoportnak, melyik járási mentőcsoportnak milyen készségei, képességei vannak, az emberek mennyire képzettek, hogyan tudunk együtt dolgozni. A legfontosabb az együttműködés, mert enélkül ha valóban éles helyzetbe kerülünk, akkor nem tudjuk megoldani azokat a feladatokat, amelyeket akár a természet támaszt velünk szemben” – mondta Lőrinc Ferenc, a Maros Mentőcsoport biztonsági tisztje.


A gyakorlat második napján azt gyakorolták, hogy egy árvízzel fenyegetett településen hogyan kell figyelmeztetni a veszélyre az ott élőket, akiket aztán egy másik településre át is szállítottak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!