2019. május 20.,
hétfő, Bernát, Felícia napja

Áron alul játszhatott át Márki-Zay egy önkormányzati lakást

Hír TV

2019. február 28., csütörtök 06:58, frissítve: csütörtök 08:05

Áron alul, négyzetméterenként százezer forintért jutott egy belvárosi lakáshoz az egyik hódmezővásárhelyi szocialista önkormányzati képviselő lánya. A frekventált helyen lévő lakást ráadásul úgy kapta meg, hogy képviselő apja a lakásügyi tanácsadó testület elnöke is egyben. A vásárhelyi Fidesz szerint ez felveti a korrupció gyanúját.

„A mai napon egyértelműen és minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy Márki-Zay Péter egy korrupt politikus” – jelentette ki Hegedűs Zoltán. A vásárhelyi Fidesz–KDNP-frakció vezetője közölte, a birtokukba került iratok alapján kijelenthető, hogy a város polgármestere jogszabálysértően adott el egy lakást 5 millió forintért a belvárosban, pedig a környékbeli lakások ennek a többszörösét érik.

„Kezünkben van az a szerződés, amit december 21-én látott el kézjegyével Márki-Zay Péter, ebben adta el ezt a bizonyos belvárosi lakást. Annyit érdemes még tudni, hogy 40 százalékos kedvezménnyel tette mindezt. Tehát ezt a 8,4 millióra értékelt lakást 5 millió forintért játszotta át, mondanám a párttársa, de nincs pártja, az MSZP-s támogatójának leányának” – fogalmazott Hegedűs Zoltán.

A szocialista képviselő lánya 2017-óta bérelte a lakást, egy korábbi rendelet tette lehetővé, hogy megvehesse az életvitelszerűen lakott lakást. Kis Andrea alpolgármester szerint minden jogszerű volt az adásvétellel, hisz arra lehetőséget a korábbi városvezetés és közgyűlés adott. „Mi kénytelenek voltunk a 2018. májusáig befogadott, vagy március 29-én meghozott rendeletmódosításig beadott igényeket végrehajtani. Mert ez így jogszerű” – jelentette ki az alpolgármester.

A Fidesz szerint viszont jogszerűtlen volt az adásvétel, mert a rendelet azt is tartalmazta, hogy csak a közgyűlés jóváhagyásával vehet bárki önkormányzati tulajdonú lakást. Ebben az ügyben azonban nem volt közgyűlési döntés, állatja a nagyobbik kormánypárt.

Cseri Tamás fideszes képviselő szerint már a bérleti jogviszony meghosszabbítása is jogszerűtlen volt, a bérlő ugyanis nem igazolta, hogy nincs köztartozása a közműszolgáltatók felé. „December 10-én a hölgynek lejárt a szerződése. Be kellett volna mutatnia az önkormányzaton, hogy neki nincsenek tartozásai, ez nem történt meg, ehelyett az édesapja egyszerűen leigazolta, hogy rendben van a lakás. Ehhez abszolút nem volt joga neki, ezt az igazolást aláírták, hogy folytatódjon a bérlés alpolgármester asszony és polgármester úr is” – fogalmazott az önkormányzati képviselő.

A decemberben vásárolt lakás árát ráadásul nem kellett kifizetnie a vevőnek, arra 4 hónap haladékot kapott a szerződés szerint. A Fidesz–KDNP jogi szakértőkkel vizsgálja, mit tehetnek az ügyben. Amennyiben bűncselekmény gyanúja merül fel, feljelentést tesznek a rendőrségen.