2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Belföld

Amerikaiak buktatták le a CEU-t

Amerikaiak buktatták le a CEU-t - írja a Magyar Idők. A lap értesülései szerint az intézménynek nincs megfelelő képzése az Egyesült Államokban. Az újság egy hangfelvételre hivatkozik, amiből az derül ki, hogy az intézmény nem indított közös képzést a new yorki Bard College-val, Enyedi Zsolt rektorhelyettes pedig azt nyilatkozta a Magyar Időknek, hogy a közös szakon csak oklevél szerezhető. így a Közép-Európai Egyetemnek nincs megfelelő külföldi képzése és továbbra sem felel meg a felsőoktatási törvénynek.

  •  Amerikaiak buktatták le a CEU-t

„Minden olyan Bard College-kurzust, amelynek köze van a Ceu-hoz, a Ceu-n, tehát nem az Egyesült Államokban oktatják, itt nincs semmi. Ez egy nagyon laza együttműködés azoknak a férfiaknak és nőknek, akik itt a Bard College-on alapképzést végeznek és így tudnak fél vagy egy évet a Ceu-n tölteni, majd visszatérve be tudják fejezni a tanulmányaikat és Bard College diplomát kapnak”– mondta a rektor-helyettes.

Amikor kiment a bizottság és megvizsgálta, hogy hogyan folyik ott a képzés, találtak egy frissen festett kis faházat, amire ki volt írva, hogy CEU, ennyi lett volna az ottani tevékenység, nem valós a tevékenysége ott az egyetemnek– számolt be napirend előtt Rétvári Bence államtitkár a parlamentben.

Papíron ebben egy faházban működik együtt Soros György egyeteme az amerikai Bard Collage-al. Csakhogy a CEU itt mindössze egy szakot indított, amely az egyenlőtlenségek kutatásával foglalkozik, de mint kiderült ez egyetemi végzettséget nem ad a diákoknak, csupán csak egy oklevelet, így továbbra sem felelnek meg a hazai kritériumoknak, miszerint saját hazájukban valóban folytatnak akadémiai tevékenységet.

A Magyar Idők birtokába került egy hangfelvétel, amelyen az amerikai egyetem Mesterképzésért Felelős Tanulmányi Osztály vezetőjével arról beszélt: semmilyen közös posztgraduális képzést nem indított a CEU az Egyesült Államokban található Bard College-dzsal. 

Janet Stetson a Mesterképzésért FelelősTanulmányi Osztály vezetője, Bard College

Minden olyan Bard College-kurzust, amelynek köze van a Ceu-hoz, a Ceu-n, tehát nem az Egyesült Államokban oktatják, itt nincs semmi. Ez egy nagyon laza együttműködés azoknak a férfiaknak és nőknek, akik itt a Bard College-on alapképzést végeznek és így tudnak fél vagy egy évet a Ceu-n tölteni, majd visszatérve be tudják fejezni a tanulmányaikat és Bard College diplomát kapnak.– mondja a felvételen Janet Stetson.

A lap birtokába került felvételen Janet ­Stetson arról tájékoztatott egy hallgatót, aki a BC-n jelenleg futó és jövőre induló CEU-s képzésekről érdeklődött, hogy Soros György egyetemének nincs mesterdiplomát adó képzése a Bardon, és azon kívül sem indítottak semmilyen képzést Amerikában.

Janet Stetson:

- A CEU nem indít posztgraduális képzéseket számunkra, a Bard College számára, ezért nem is talált erről sehol információt. Mindössze arról van szó, hogy az alapképzésben résztvevő hallgatóink eltölthetnek ott vagy egy évet különböző kurzusokon.

Hallgató: "Van-e CEU-s alapképzés a Bardon?

– Az elnökünk a CEU igazgatóságának elnökével kötött együttműködési megállapodást a Bard és a CEU között, de ennyiben ki is merült a dolog.

A diák kérdésére az osztályvezető később leszögezi, ezen az amerikai egyetemen Soros György egyeteme nem ad ki diplomát.

Hallgató: – Szerezhetek az önök egyetemén CEU diplomát, posztgraduális diplomát?

– Nem, nem, nem!

Hallgató: – Ez egyre bonyolultabb. Mert utána Magyarországra szeretnék költözni, ezért gondoltam, hogy egy CEU diploma lenne a legjobb. Tehát végül a Bard nem ad ki CEU-s diplomát?

– Így van.Tehát bármilyen kurzus a Bardon, amiket ön is láthat, vagyis azok, amelyek a CEU-val közösek, azokat a CEU-n oktatják, az USA-ban nem. Itt, az Egyesült Államokban nem.

A CEU rektorhelyettese, Enyedi Zsolt híradónknak elismerte, hogy egyetlen kinti képzésük csak oklevelet ad, diplomát nem és anyaintézményük sincs az Egyesült Államokban. Enyedi ugyanakkor azt állítja, ezt a törvény nem is követeli meg tőlük.

„Szeretném hangsúlyozni, hogy ezek a kifejezések, hogy campus, anyaintézmény, anyaegyetem, fokozat és így tovább, egyikük sincs benne a törvénybe” – nyilatkozta a rektorhelyettes. – Tehát mi a törvény szövegéből indultunk ki. Amikor tavaly, már több mint egy éve megjelent először a törvény, már akkor elhangzottak olyan vélemények, hogy lehet hogy ez azt jelenti, hogy az egyetemeknek egy anyaintézményre kellene szert tenniük. Mi akkor azt mondtuk, emlékszem én is adtam akkor erről egy interjút, emlékszem, hogy használtam ezt a szót, hogy ez képtelenség."

A felsőoktatási törvény tavalyi módosítása szerint a hazánkban működő külföldi egyetemek csak akkor adhatnak ki külföldi diplomát, ha a székhelyük szerinti országban működő, és ott ténylegesen felsőoktatási képzést folytató, államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősül az intézet.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!