2019. szeptember 21.,
szombat, Máté, Mirella napja

Állítják, soha nem volt még ilyen tiszta a Balaton vize

2014. június 29., vasárnap 21:10, frissítve: hétfő 10:08

Soha nem volt még ilyen jó minőségű a Balaton vize az elmúlt negyven évben Balatonfüred polgármestere szerint. Az Origo internetes portál a napokban egy olvasói fotóra hivatkozva azt írta: nemrég hatalmas szennysziget lebegett a tó közepén. a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke rendőrségi feljelentést tett az eset kivizsgálása érdekében.

Fonyódi hallottak ugyan az egy héttel ezelőtti tóátúszás után történt tömeges fertőzésről, mégis azt mondják, a betegek egy részében kimutatott calicivírusnak nem lehet köze a Balaton vízminőségéhez. „Nem ismerem részletesen a tényeket, de nem gondolnám, hogy a Balatont rendszeresen, napi szinten, évek óta használók okozhattak volna ilyen fertőzést. Ez elméletileg és szinte gyakorlatilag is kizárt kell, hogy legyen” – vélekedett Lakatos Péter, a fonyódi kikötő egyik dolgozója.

Az Origo internetes portál a napokban egy olvasói fotóra hivatkozva azt írta: nemrég hatalmas szennysziget lebegett a Balaton közepén. Valószínűleg egy nagyobb hajó ürítette a vécétartályát a tóba. A vízi rendészet ilyen esettel még nem találkozott. Az üggyel összefüggésben bejelentés sem érkezett hozzájuk. „Szigorú szabályok vonatkoznak a szennyvíz és a kommunális hulladék eltávolítására. Nyilván ezt a kikötőben zárt láncú ürítéssel meg tudja oldani a hajózási társaság. A vízminőséget a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és az ÁNTSZ is ellenőrzi, de eddig semmiféle problémát nem tapasztaltunk vízszennyezettség kapcsán. Folyamatos a vízmintavétel, éppen szombaton nyújtottunk segítséget a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnak, több helyen a Balaton medréből vízmintát vettek, az eredményről még nem tudunk” – monda Verb István, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság osztályvezetője.


Balatonfüred polgármestere azt állítja: az elmúlt negyven évben soha nem volt ilyen jó minőségű a tó vize. Ezt hatósági vizsgálatok igazolják. A közölt fotó vélelmezett tartalma miatt azonban Bóka István, aki egyben a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke is, feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen. „Ha valaki szándékosan szennyvizet eresztett a tóba, annak nyilván ezért felelnie kell. Én azt gondolom, hogy a Balaton sorsáért felelősséget vállaló ember nem tehet mást, ha egy ilyen fotó megjelenik, azt meg kell nézni, hogy ennek mi a valóságalapja. Nem tudom, hogy mit ábrázol a fotó egyébként, nem tudom, hogy hol készült, nem tudom, hogy mikor készült, és értetlenül állok az előtt, hogyha ezt valaki lefotózta, fölvette, közzétette, az miért nem tesz hasonló tartalmú bejelentést a hatóságok felé” – mondta Bóka István.

Közben a földművelési tárca is mintát vetett a Balatonból. A minisztérium a legutolsó mérésekre hivatkozva azt írta közleményében: a Balaton vize kiváló minőségű, semmilyen egészségügyi kockázat nem merült fel, és az értékek megegyeznek az ilyenkor szokásossal.

Forrás: Hír TV