2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Belföld

Államtitkár: Egy nemzet nem felejthet

Senki sem engedheti meg magának a felejtést, egy nemzet végképp nem - erről a roma holokauszt nemzetközi napján napján beszélt a társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár. Langerné Victor Katalin Budapesten, egy konferencián azt mondta: nemcsak a történetek továbbadása a feladat, hanem hogy a történeti hűség történelmi hűséggé váljon.

  • Államtitkár: Egy nemzet nem felejthet

Patai Zoltán és zenekara adta meg az alaphangot az auschwitzi cigánytábor felszámolásának 74. évfordulójának alkalmából rendezett konferencián.

Minden évben össze kell jönnünk valahol, remélem egyre több helyen, hogy erre a napra megemlékezzünk, hogy ezt a napot közösen meggyászoljuk - a társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkár szerint kettős feladata van a kormánynak és a társadalomnak, az emberi emlékezet, valamint a történeti hűség történelmi hűséggé alakítása.

A közös emlékezetünk része az is, ami tragikus, mint például a roma holokauszt, aminek az emlékét ma ünnepeljük. Ilyenkor ünnepeljük a hőseinket is, azért mondtam az ünneplést és nem csak a megemlékezést, mert ebben mégiscsak, bármennyire tragikus, benne van az ünneplés is. Hiszen ezek az emberek, akik túléltek, ezek az emberek, akik meghaltak, de de küzdöttek az életükért, ezek az emberek, ezek a cigány emberek hősök is egyben - mondta Langerné Victor Katalin.

A parlament nemzeti összetartozás bizottságának tagja is az emlékezést és az emlékeztetést emelte ki. Zsigmond Barna Pál hangsúlyozta, a kormány mindig is kiemelten kezelte a roma kérdést.

Mi a romákban erőforrást látunk, ez legyen az a vezérelv, ami minket a jövőre nézve is összeköt, vezérel. Nagyon sok eredményt értünk el az elmúlt években a kormányzat segítségével és itt az önkormányzat segítségével is, ezeket közösen őrizzük meg és a továbbiakban tűzzünk ki célokat annak érdekében, hogy tovább haladjunk a roma-magyar együttműködés útján - mondta a képviselő.

A konferenciának idén Újpest adott otthont. A kerület alpolgármestere elmondta, az önkormányzat 13 éve július 11-én fáklyás felvonulással emlékezik meg a holokauszt összes áldozatára.

1944. augusztus másodikáról harmadikára virradó éjszaka számolták fel az auschwitz-birkenaui elkülönített cigánylágert, kivégezve az utolsó háromezer lakóját. Újpestről majdnem egy hónappal korábban, 1944.07.11-én, engedve a náci pusztító ideológiának, korra és nemre való tekintet nélkül hurcoltak el tízezer zsidó és roma származású embert. Újpest önkormányzata 13 éve, július 11-t nyilvánította újpesti gyásznappá, ezen a napon fáklyás felvonulással emlékezünk a holokauszt valamennyi áldozatára és túlélőjére - mondta el Molnár Szabolcs.

Magyarország 1944. március 19-ei német megszállását követően kb. 30–70 000 romát, köztük gyerekeket, nőket és öregeket deportáltak.

Ombudsman: Nem csak a háborúban meggyilkolt áldozatokra emlékezünk

Közleményben emlékezett meg az Alapvető Jogok Biztosa Hivatala is. Szalayné Sándor Erzsébet ombudsmanhelyettes azt írta, különböző neonáci, újfasiszta és paramilitáris csoportok cigányellenes megnyilvánulásainak, támadásainak napjainkban is tanúi lehetünk, ezért augusztus második ezekre az áldozatokra is gondolnunk kell.

Szalayné állásfoglalást adott ki, melyben arra hívta fel a figyelmet, hogy „a két világháború közötti időszak üldöztetéseinek, majd a holokauszt történéseinek megfelelő módon történő oktatása minden szempontból kulcsfontosságú”. Szerint már az embereket már korán, egészen kis koruktól fogva kell tanítani valós történelmi ismeretekre, ezáltal később felismerik majd a „kirekesztő és gyűlöletkeltő szándékot”.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja

Tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja

Valakitől kaptunk egy adatvédelmitájékoztató-mintát, és azt kitettük. Ennyi történt. Nem akartunk érte külön fizetni . ezt maga Magyar Péter nyilatkozta a Magyar Nemzet riporterének. Az ügyben most megszólalt Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke is.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Már az első nap Fidesz-plakátokat rongáltak

Már az első nap Fidesz-plakátokat rongáltak

Éjféltől lehetett kirakni az önkormányzati választások kampányplakátjait. Józsefvárosban csupán néhány óra kellett ahhoz, hogy valaki megrongálja, letépje Sára Botondnak, a Fidesz–KDNP jelöltjének a plakátjait. Volt olyan oszlop is, ahol a kormánypárti jelölt hirdetőtáblája helyére Pikó András jelenlegi baloldali polgármesteré került.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!