2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Alaptalanok a hazai törvényt ért vádak

Věra Jourová, az Európai Bizottság liberális alelnöke tegnap újra kimondta, hogy a koronavírus elleni védekezésről szóló magyar törvény bizony összefér az uniós joggal. – Ha elolvassuk a magyar jogszabályt, semmi olyat nem találunk benne, ami okot adna kötelezettségszegési eljárás indítására – érvelt a cseh biztos, aki elmondása szerint mindezek ellenére proaktív vizsgálódást fog végezni. Úgy tudjuk, az Európai Néppárt berkeiben sem akarnak újabb magyarügyet, és inkább ellenzik, hogy az uniós parlament ezúttal a rendkívüli intézkedések margóján vitázzon a hazai jogállamiságról.

  • Alaptalanok a hazai törvényt ért vádak

Uniós berkekben is egyre többen kezdik belátni, hogy a hazai koronavírus-törvényt alaptalan vádak érték a közelmúltban. Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt online felületén, tegnap Věra Jourová, az Európai Bizottság cseh alelnöke jelentette ki Brüsszelben, hogy alaposan átolvasta a magyar jogszabályt, ám abban nincs a közösségi joggal ellentétes rendelkezés. Míg Lengyelországgal szemben az igazságügyi reformok miatt kötelezettségszegési eljárást indított a testület, hazánk esetében a vírustörvény margóján nincs ilyen kilátásban.

Nagyobb hatáskörök

– Ha elolvassuk a koronavírus elleni védekezésről szóló magyar törvényt, semmi olyat nem találunk benne, ami okot adna kötelezettségszegési eljárás indítására – jelentette ki a liberális ­Jourová.

– Egyelőre. Hangsúlyozom, hogy egyelőre nincs szó ilyen eljárásról – tette hozzá az európai értékek védelméért felelős uniós biztos, úgy árnyalva a véleményét: a magyar esetben többek között a véleménynyilvánítás szabadsága, illetve a hatalmi ágak megosztásának kérdése korábban aggodalomra adott okot, így elengedhetetlen, hogy a bizottság a védekezésről szóló törvény megalkotásának kontextusát is nézze. Emlékeztetett arra is: Magyarországgal szemben jelenleg a hetes cikkely szerinti, úgynevezett jogállamisági eljárás folyik.

– Sokaknak ígéretet tettem arra, hogy radikális lépéseket teszek Magyarország ellen, és megígérhetem, hogy igenis proaktív vizsgálódást fogok végezni – szögezte le az alelnök. – Elfogadjuk, hogy a rendkívüli helyzet rendkívüli intézkedéseket igényel, a tagállami kormányoknak pedig okkal lehet szükségük nagyobb hatáskörökre a minél gyorsabb cselekvés érdekében. Ez azonban nem jelentheti az alkotmányok és a parlamenti kontroll ellehetetlenítését, az újságírók elhallgattatását – hangzott el szintén a tájékoztatón, ahol sokadszorra megismételték azt is: az EU minden egyes tagállam esetében vizsgálja a rendkívüli jogrendet.

Jogok korlátozása

Nem ez volt az első alkalom, hogy az egyébként liberális Jourová egyértelműen kimondta: nincs probléma a magyar szabályozással. A Magyar Nemzet is megírta, egy cseh tévéműsorban nemrég az uniós joggal összeegyeztethetőként jellemezte a törvényt. Tegnap egyébként a német Die Welt napilap is arról cikkezett: a szerződések őreként működő Európai Bizottságnak egyelőre nincs semmi a kezében, amivel felléphetne Magyarországgal szemben, így kivár, és közelről figyeli majd a veszélyhelyzet alatt foganatosítandó intézkedéseket.

 
Hidvéghi Balázs szerint egyes tagállamok a magyarnál átfogóbb intézkedéseket hoztak Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

Mindez nem feltétlenül jelenti, hogy a közeljövőben csitulnának a baloldali, liberális és zöld támadások. Az uniós parlamentben például továbbra is tervben van, hogy május közepén a magyar jogállamiságról szóló vitát rendezzenek a rendkívüli intézkedések margóján. Erre azután kerülhet sor, ha az elnökök értekezlete – a frakciók vezetői és a parlament elnöke – május elején zöld jelzést ad a vita napirendre vételének. Úgy tudjuk, a magyar kormánypártokat tömörítő Európai Néppárt egyáltalán nem akar újabb magyar ügyet, legfeljebb egy általános, Magyarországot ki nem pécéző jogállamisági vitára bólintana rá. Az előzetes tervek szerint a frakció vezetése tegnap, lapzártánk után tárgyalta a kérdést.

Álhírek terjedtek

Az EP méretes balliberális és zöldrészlege viszont bizonyosan szégyenpadon látná a magyar kormányt – ez derült ki a testület jogi állampolgári (LIBE) bizottságának legutóbbi ülésén is, ahol már akkor bírálták Jourovát a korábbi, a magyar szabályozást védő nyilatkozatáért. Sophie in ’t Veld liberális képviselő, az Orbán-kormány régi kritikusa például azt vágta az ülésen a bizottságot képviselő Didier Reynders fejéhez, hogy „elege van a jogi alapú megközelítésből”, ha Magyarországról van szó. Az igazságügyi biztos, Reynders – aki Jourovához hasonlóan liberális – széles körűnek nevezte a magyar szabályozást, ám nem fogalmazott meg ennél messzebbre menő kritikát.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz–KDNP képviselője szintén azzal példálózott kollégáinak, hogy egyes EU-országok a magyarral egyenértékű vagy annál átfogóbb intézkedéseket hoztak, és rámutatott arra is: a baloldali politikusok álhíreket terjesztenek Magyarországról. Utóbbiról egyébként a Magyar Nemzet is beszámolt: egy általunk megszellőztetett EP-dokumentumtervezet például azzal érvelt a magyar jogállamiság ellenében, hogy a hazai törvényhozást felfüggesztették. Az Országgyűlés folyamatos működését az utóbbi időben a kormány számos politikusának kellett bizonygatnia a nemzetközi színtéren.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!