2020. május 29.,
péntek, Magdolna napja

Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központot hoz létre az állam

Hír TV

2019. március 12., kedd 12:41, frissítve: kedd 20:22

Az aktív életmódot és a természetközeli kikapcsolódást népszerűsítené a kormány által tervezett új fejlesztési központ, ami az ilyen témájú beruházásokat és fejlesztéseket hangolná össze, a többi között az önkormányzatok, civilszervezetek és üzleti szereplők összekapcsolásával. Az indoklás szerint erre azért is szükség van, mert az elmúlt években egyre többen járnak a hazai erdőkbe túrázni, kerékpározni és lovagolni is.

Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központot hoz létre az állam a turizmus élénkítése érdekében.

„Ennek a központnak az is feladata, hogy az aktív életmódot és a természetközeli kikapcsolódást népszerűsítse és növelje a természet szerető, természetet óvó, környezettudatosan élő emberek számát”– mondta el Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

A kormánybiztos elmondta az állami erdőgazdaságok és a nemzeti parkok 2010 óta több mint 100 erdei szálláshelyet építettek vagy hoztak rendbe, emellett 25 új látogatóközponttal és 40 új kilátóval gazdagodott az ország.

„2010 óta a 22 állami erdőgazdaság több milliárd forint értékű beruházást hajtott végre. Ennek köszönhetően azt hiszem egyértelműen kijelenthető, hogy nő az erdőlátogatók száma. Nő az erőben túrázók, kerékpározók, lovaglók száma” – nyilatkozta Zambó Péter, földügyekért felelős államtitkár.

A környezetügyért felelős államtitkár elmondta: az újonnan létrejövő Központ célja, hogy az ország különböző részén található turisztikai intézmények működését hatékonyabbá tegye.

„Az összes turisztikai vagy ökoturisztikai szereplő összehangolása megtörténik. Működtesse azt a létesítményt akár nemzeti park igazgatóság, akár állami erdőgazdaság, akár önkormányzat, társas magánvállalkozás vagy társadalmi szervezet” – véli Rácz András környezetügyért felelős államtitkár.

A 10 magyar nemzeti park igazgatóság közel 300 ezer hektár védett állami területet felügyel, melynek természetvédelmi kezelése igen nagy feladatot ró az igazgatóságokra. Többek között ezért döntött úgy a kormány, hogy a turisztikai attrakcióknak magasabb szervezettségben kell részesülniük.