2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Belföld

A kormány kérdésekkel fordul az unióhoz a migránskártyákról

A sok tisztázatlan körülmény miatt a kormány hivatalosan is kérdésekkel fordul az EU-hoz és az ENSZ-hez a migránskártyák ügyében – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

  • A kormány kérdésekkel fordul az unióhoz a migránskártyákról

A kormány hivatalosan is kérdésekkel fordul az EU-hoz és az ENSZ-hez a migránskártyákkal kapcsolatos tisztázatlan kérdések miatt – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. A tárcavezető üdvözölte, hogy az Európai Parlament szerdán elutasította a migránsvízumról szóló kezdeményezést, és úgy vélte, a demokrácia megcsúfolása lenne, ha ismét szavaznának erről a kérdésről.

„Elfogadhatatlannak tartjuk azt, hogy ami az európai polgároknak nem megengedett, azt az ENSZ és az Európai Unió a migránsok számára lehetővé teszi. Hiszen ma az Európai Unió polgárai név nélkül nem tudnak bankszámlát nyitni, bankkártyákat használni. Úgy gondoljuk, hogy ez komoly veszélyt jelent, a pénzmosás szempontjából, a terror elleni küzdelem hatékonysága szempontjából és az emberkereskedelem szempontjából is” – mondta a kancelláriaminiszter.

A miniszter üdvözölte, hogy az Európai Parlament elutasította a migránsvízumról szóló kezdeményezést, és úgy vélte, a demokrácia megcsúfolása lenne ismét szavazni erről a kérdésről.

Dobogós helyezés

A harmadik negyedévben Magyarország gazdasági növekedése 5 százalékos volt, ezzel pedig Lengyelország és Írország mögött dobogós helyezést ért el – mondta a miniszter. Gulyás azt is közölte, a magyar gazdaság stabil alapokon áll, így vélhetően az év egészében is a legnagyobb gazdasági növekedésre lesz képes európai uniós államok között, és reálisnak tűnik jövőre a 4 százalék feletti gazdasági növekedés. A költségvetési hiány is alacsony, így tartható az idei 2,4 százalékos hiánycél, tette hozzá.

80 milliárd a 3-as metróra

A kormány költségvetési forrásból 80 milliárd forinttal támogatja a hármas metró felújítását – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondása szerint a plusz forrás felhasználására 2019. végén, 2020-ban és 2021-ben kerülhet sor, de akár 2022-re is átnyúlhat. A metróvonal felújításához a terveket a főváros készíti és a megvalósítás is a főváros hatáskörébe tartozik, tette hozzá.

A miniszter közölte azt is, hogy a szerdai kormányülésen – amelyen részt vett Tarlós István főpolgármester is – támogatták a fővárosi közfejlesztési tanács létrejöttét, az erről szóló megállapodást pedig szombaton írja alá Tarlós István és Orbán Viktor miniszterelnök.

Jogi kérdés

A kancelláriaminiszter tájékoztatóján arról is beszélt, hogy nincs köze a magyar államnak ahhoz, hogy a volt macedón miniszterelnök elhagyta országát. Nikola Gruevszki kedden jelentette be, hogy Budapesten tartózkodik és Magyarországtól kért politikai menedékjogot.

A Macedóniát 2006 és 2016 között vezető politikusnak a múlt héten kellett volna megkezdenie jogerős kétéves börtönbüntetését, de a hatóságok nem találták, ezért elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A kancelláriaminiszter hozzátette, hogy Gruevszki Macedónián kívül, egy magyar külképviseleten nyilatkozott arról hogy menedékkérelmet kíván benyújtani, de hogy ez melyik országban történt, arról nem árulhat el részleteket. 

„Nekünk is az a határozott politikai véleményünk, és a Miniszterelnökség közleménye világossá tette, hogy ezt jogi kérdésnek tekintjük. A menekültügyi kérelem elbírálásának, jogszabályoknak a nemzetközi gyakorlattal összhangban kell megtörténnie. Egyébként mi kulcsfontosságúnak tartjuk Macedónia és Magyarország közötti jó kapcsolatokat, ez szerintem a balkáni régió fejlődésének, EU-s integrációnak is záloga. Éppen ezért a magyar külügyminisztérium macedón kollégájával a mai napon beszélt, és ezekről őt is biztosította. Tehát nem tekintjük kormányközi ügynek, természetes, hogy lehet macedón érdeklődés, a hatóságok a szükséges információkat megadják, de ezen túlmenően ezt jogi kérdésként kezeljük” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Tekintse meg a teljes kormányinfót:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!