2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Belföld

Gruevszki benyújtotta a menedékjog iránti kérelmet

A volt macedón miniszterelnök menedékjog iránti kérelmet nyújtott be az illetékes magyar hatósághoz – közölte a Miniszterelnökség. Közleményükben azt írják: a magyar hatóságok biztonsági okokból tették lehetővé, hogy Nikola Gruevski menekültügyi kérelmének benyújtására és meghallgatására a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában kerüljön sor. A tárca megjegyzi, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a menekültügyi eljárást a magyar jogszabályoknak megfelelően, a nemzetközi joggal összhangban folytatja le.

  • Gruevszki benyújtotta a menedékjog iránti kérelmet

Budapesten tartózkodik – jelentette be kedden a volt macedón miniszterelnök. Gruevszkinek a múlt héten kellett volna megkezdenie jogerős kétéves börtönbüntetését, de a hatóságok nem találták, az értesítést sem tudták neki kézbesíteni. Ezért végül hétfőn elfogatóparancsot adtak ki ellene. A Macedóniát 2006 és 2016 között vezető politikus Facebook-üzenetében azt írta, hogy az elmúlt napokban több halálos fenyegetést kapott, és a magyar hatóságoktól kért politikai menedékjogot. Szerinte ugyanis hazájában politikai indíttatású büntetőper folyt ellene.

A DK felszólította a kormányt, semmiképpen se segítsen a volt macedón miniszterelnöknek. Gréczy Zsolt szerint az ország 8 év alatt odajutott, hogyha egy korrupt politikus a törvény elől menekül, már nem is egy másik kontinensre megy, hanem becsönget az Orbán-kormánynál.

„Tudni akarjuk, hogy Orbán Viktor valóban védelmet ígért-e az elítélt bűnözőnek, amikor Macedóniában járt. Tudni akarjuk, hogy Orbán segítette-e bármilyen módon az elítélt szökését. Küldött-e érte autót, helikoptert, repülőt a hátárra. Esetleg a magyar rendőrséget használta-e a bűnöző becsempészésére. Nagyon fontos, hogy pontosan tudjuk az elítélt bűnöző hogyan jutott el Budapestre. Ugyanis aki segédkezett az elítélt macedón miniszterelnök szökésében, embercsempészetet követett el” – közölte a DK szóvivője.

A Párbeszéd szintén a politikus kiadatását követeli. „Nikola Gruevszki ügye az most egy olyan határt, egy olyan vörös posztót jelent mind a magyar, mind a nemzetközi politikában, aminek az átlépésében a miniszterelnök egy kicsit elszámolta magát. Az első és legfontosabb, hogy a Párbeszéd szerint Nicola Gruevszki nem kívánatos személy Magyarországon. Azt gondoljuk, hogy ennek a büntetés végrehajtás elől szökött ex macedón miniszterelnöknek a helye a rács mögött van” – nyilatkozta Barabás Richárd, a párt szóvivője.

A Párbeszéd szerint a helyzet egy nemzetközi geopolitikai kérdéskört is kinyit, melyben a magyar kormányfőnek egyértelműen állást kell foglalnia, hogy az orosz vagy a nyugati szövetségi rendszer tagjaként akar tovább dolgozni.

A Fidesz kommunikációs igazgatója emlékeztetett: Macedóniában nagy szerepet játszott a Soros-hálózat. A tőzsdespekulánshoz köthető csoportok tüntetéseket szerveztek, ami Gruevszki ellen irányult, Hidvégi azt mondta a baloldali kormány folyamatosan fenyegeti a volt miniszterelnököt.

Közben az egykori macedón kormányfő hivatalosan is menedékjog iránti kérelmet nyújtott be az illetékes magyar hatósághoz, közölte a Miniszterelnökség. Azt írták: a magyar hatóságok biztonsági okokból tették lehetővé, hogy a Gruevszki – tekintettel arra, hogy 10 évig hazája miniszterelnöke volt – kérvényének benyújtását és meghallgatását a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal központjában tartsák. A BÁH a menekültügyi eljárást a magyar jogszabályoknak megfelelően a nemzetközi joggal összhangban folytatja le.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!