2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

„Akik nem állnak bele, valószínűleg nem élik túl”

15-20 százalékos áremelést javasol a közúti fuvarozó cégeknek több szakmai szervezet, miután az elmúlt két évben jelentős nőttek a cégek költségei. Az érintettek úgy vélik: ha nem történik egységes áremelés, akkor sok kis cég tönkremehet, és áruellátási hiány alakulhat ki.

  • „Akik nem állnak bele, valószínűleg nem élik túl”

„Január elsejétől inflációarányos emelés lesz. 2013 óta ilyen emelés nem volt, tehát ez azt jelenti, hogy mintegy 5,8 százalékos inflációarányos emelés lesz az e-útdíj tekintetében, amit a fuvarozók fizetnek” – alig két hete jelentette be a Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, hogy januártól drágul az útdíj a fuvarozók számára. A cégeket meglepte a bejelentés.

A magánvállalkozók nemzeti fuvarozó ipartestületének főtitkára ismertette: az érintettek még egyeztetnek arról, miként reagáljanak az emelésre. Arról viszont már döntöttek, hogy 15-20 százalékos áremelést javasolnak a szektor cégeinek, mivel az elmúlt 2 évben jelentősen emelkedtek a költségeik.

„Amiért ez ilyen gyorsan jött és nagy százalékú, az az üzemanyagár-emelkedés az elmúlt egy évben. Ez amit nem tudott lekövetni a piac. A másik a gépkocsivezetők bérének az emelkedése, ami ezt okozta. A harmadik a kötelezőbiztosítás, ami még benne volt, a negyedik pedig a növekvő amortizáció, hiszen a járművek másodpiaca sokkal alacsonyabb értékű, így az autók kevesebbet érnek, amikor a vállalkozások szeretnék lecserélni új EURO 6-os eszközökre az autóikat” – fejtette ki Füle László, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének elnöke.

A közúti fuvarozók egyesületének elnöke úgy látja, azonnali áremelésre van szükség. Szabó György abban azonban nem biztos, hogy minden cég meg fogja-e ezt lépni.

„Én magam is kíváncsi vagyok a végkifejletre. Történelmileg az a tapasztalatunk, hogy a fuvarozók nem egységesek. Most viszont egy olyan helyzet alakult ki, amikor nemigen van alternatívája ennek a történetnek. Azok, akik nem állnak bele ebbe a folyamatba, valószínűleg nem fogják túlélni” – nyilatkozta.

Magyarország legnagyobb árufuvarozó cégének vezetője szerint is közös fellépésre van szükség.

„Alapvetően mindenki megértő a költségekkel kapcsolatosan, de ha talál egy jobb ajánlatot, akkor nem nagyon izgatja a mi költségszerkezetünk. Ezért is van szükség arra, hogy a fuvarozói szakma összefogjon, és egy emberként emeljen árakat. Sem az üzemanyagár, sem a bérköltség növekedés nem Waberer's, nem ország és még csak nem is régió specifikus, az összes európai szolgáltató, fuvarozó céget érinti ez” – mondta Lajkó Ferenc, a Waberer’s International Nyrt. vezérigazgatója.

A szakmai szervezetek szerint egyes termékek esetében ugyan okozhat árnövekedést a szállítási költségek emelkedése, de jelentős drágulásra nem számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!