2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Belföld

Akár 321 ezer forintot is kereshet egy tanár

Nyilvános az új tanári bértábla. A legrégebben dolgozó pedagógusok akár bruttó 321 ezer forintot is kereshetnek szeptembertől.

A legrégebben dolgozó pedagógusoknak akár bruttó 321 ezer forint is lehet a fizetésük, egy kezdő tanár pedig 40 ezerrel keres majd többet az eddiginél. De emelkednek a pótlékok is. Az érdekképviseletek a túlóra-elszámolás megszüntetése miatt aggódnak, azt állítják: így 70 ezer tanárnak nem jelent valódi keresetnövekedést a változás. A köznevelési államtitkár ezt cáfolja: ráadásul a túlórával szerinte sokan visszaéltek az elmúlt években.

Bánkiné 30 éve tanít matematikát az egyik fővárosi iskolában. Azért, hogy a bérét kiegészítse, többször vállal korrepetálást. A fizetéséből épphogy kijöttek. „A napi megélhetésre talán-talán elég volt. De arra, hogy az ember egyéb pluszkiadásokat, amik közbejöhetnek, fedezzen, arra már nem volt elég” – mondta a Hír TV-nek Bánkiné Kiss Anikó. Neki szeptembertől bruttó 54 ezer forinttal nőhet a bére. A legrégebben dolgozó pedagógusoké még többel.

Szeptember elsejétől hatvan százalékkal emelik a pedagógusok bérét. A nyilvánosságra hozott bértábla szerint egy főiskolát végzett kezdő tanár bére a jelenlegi 122 ezer helyett bruttó 154 ezer forintról indul majd, egy egyetemi végzettségű pedig majdnem 40 ezer forinttal keres majd többet, mint most. Egy 20 éve a pályán lévő főiskolai végzettségű tanár több mint 85 ezer forinttal kap majd többet, a legrégebben dolgozó pedagógusok pedig akár bruttó 321 ezer forintot is kereshetnek szeptembertől a jelenlegi 235 ezer helyett. Az egyes fizetési osztályokon belül továbbra is háromévente lehet majd egy kategóriával feljebb lépni. Több pótlék megszűnik, ami megmarad, például az osztályfőnöki és kollégiumi csoportvezetői pótlék, ott 50 ezer forintos lehet az emelés.

„Nem lesz ez a béremelés mindenki számára valódi keresetnövekedés.” A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint ősztől 70 ezer tanár nem visz majd haza többet, mivel az új rendszer a túlórát nem ismeri el, sok tanárnak viszont ebből volt pluszbevétele.

„Az eddigi rendszerben a pedagógusok kötelező óraszámán felül végzett tanítási órák, helyettesítések, ezek mind túlórás tevékenységek voltak. Az új rendszer a túlórát nem ismeri el. Ezért nagyon sok kollégának ez a nem jelentéktelen béremelés nem fog valódi keresetnövekedést jelenteni, hiszen ők ezt pluszmunkában, ennek az ellentételezését ledolgozzák” – közölte Galló Istvánné elnök.

A túlóra az oktatás világában az mindig is esetleges: tehát vagy van túlórája a pedagógusnak, vagy nincs. Az nem az alapfizetés része. A köznevelési államtitkár úgy számol: a tanároknak átlagosan heti 2 túlórájuk van, ami körülbelül 6 ezer forintot jelentett, az új bértábla viszont ennél nagyobb emelést tartalmaz. Ráadásul Hoffmann Rózsa szerint a túlóra-elszámolásokkal sokan visszaéltek az elmúlt években.

„A túlóra, ha nagyon sok van, akkor tényleg nagyon magas volt a pedagógus jövedelme. De azért tessenek szembenézni azzal a kérdéssel, hogy milyen minőségű munkát lehetett végezni például egy havi 63 túlóra esetén? – tette föl a kérdést a köznevelési államtitkár. – Az azt jelenti, hogy egy héten 15 túlórája volt. De találtam ezen a listán, amit behoztam, hogy 110 túlórája volt egy hónapban. Itt vagy éjjel-nappal tanított az illető pedagógus, vagy valami hibás adatszolgáltatás van a szám mögött” – fogalmazott Hoffmann Rózsa.

A jövő tanévtől – négy éven át – további negyven százalékkal emelik majd a pedagógusok bérét. A tanári fizetést a mindenkori minimálbérhez kötik majd, azaz ha nő a minimálbér, akkor a pedagógusok keresete is nő, a béremelésen felül.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

A múlt hétfőn elhunyt Csire Zsuzsi, a szívbeteg debreceni lány. A tragédiát követően, pénteken az édesanyja a közösségi oldalán tette közzé, hogy mikor lesz a fiatal lány végső búcsúztatása - írja a haon.hu.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Húsz éve minden európai választást megnyertünk. Mi vagyunk Magyarország és Európa legsikeresebb politikai közössége. Nem tűzhetünk ki kisebb célt, azt javaslom, nyerjük meg ezt is – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök abban a videóban, amelyet a közösségi oldalára töltött fel, és amely egy részlet a kormánypártok pénteki európai parlamenti kampánynyitóján elhangzott beszédből.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!