2020. július 9.,
csütörtök, Lukrécia napja

Aggályok Karácsonyék ajánlóívei körül

2019. szeptember 5., csütörtök 08:16

Szeretünk beszélgetni az emberekkel - ezzel magyarázta Karácsony Gergely, hogy miért vettek fel tizennégyszer több ajánlóívet, mint amennyi a jelöltté váláshoz szükséges. Ezeken ötezer helyett, így összesen 72 ezer aláírást gyűjthettek. Karácsony tagadta, hogy így gyűjtöttek volna illegálisan személyes adatokat. Közben egy olyan telefonos applikációt is átvennének a törököktől, amellyel folyamatosan kapcsolatot lehetne tartani a pártokhoz tartozó önkéntesekkel.

Ironikusan, ezzel magyarázta Karácsony Gergely, hogy miért is vettek fel aránytalanul sok - ötezer helyett hetvenkétezer aláíráshoz elegendő ajánlóívet az önkormányzati kampány elején. Puzsér Róbert korábban egyenesen csalással vádolta meg Karácsonyékat, de az adatvédelmi biztos szerint is aggályos amit tettek. Azt mondta: korábban volt rá példa, hogy lefénymásolták ellenzéki pártok az íveket, de Karácsony Gergely szerint ők nem készülnek ilyenre. Karácsony tagadta, hogy illegálisan gyűjtenének személyes adatokat. 

"Pontosan tudjuk a törvényi szabályozást, hogy az ajánlóíven lévő adatokat nem lehet megőrizni, nem is őriztük meg őket, egyszerűen szeretünk beszélgetni az emberekkel és sok beszélgetéshez, amelyek az ajánlás időszakában történtek, sok ajánlóív kell, semmilyen visszaélés nem történt a személyes adatokkal"

- mondta Karácsony Gergely, ellenzéki főpolgármester-jelölt.

Karácsony Gergely egy olyan telefonos applikációt is átvenne a törököktől, amellyel folyamatosan lehetne tartani a kapcsolatot a pártokhoz tartozó önkéntesekkel. Ez azonban adatvédelmi aggályokat vet fel. A Karácsonnyal kampányoló VIII. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt azonban állítja: ezzel a lehetőséggel nem élne.

"Csak annyit csinálunk, amennyit egyébként a törvény számunkra lehetővé tesz: ajánlásokat gyűjtünk, a választási biztosságtól megkapott ajánlóíveket tegnap leadtuk, az üreseket is, tehát ezt a dolgot befejeztük, nincs most már tovább aláírás gyűjtés, hála a Jóistennek elegendő aláírást kaptunk"

- jelentette ki az VIII. kerület ellenzéki polgármesterjelöltje, Pikó András. 

Karácsony Gergelyről rövid időn belül másodszor derült ki, hogy nem ismeri Budapestet. Az ATV-ben élő adásban a Városligetbe helyezte a Nemzeti Múzeumot, korábban pedig Csepelről hitte azt, hogy a városrész Észak-Pesten van. Ennek ellenére szerinte alkalmas a főváros vezetésére.

HírTV