2022. 05. 20. Péntek Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

CPAC Hungary 2022 - Konzervatív Politikai Akció Konferencia 16:50

Belföld

Áder: Nem engedünk a szabadság eszméiből

Országszerte és a magyarlakta területeken is megemlékezéseket tartottak az október hatodikai gyásznapon. 1849-ben ezen a napon végezték ki Aradon a forradalom és szabadságharc 13 vértanúját, valamint Pesten gróf Batthyány Lajost, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökét.

Az aradi vértanúk emlékére katonai tiszteletadás mellett vonták fel, majd engedték félárbocra a nemzeti lobogót a budapesti Kossuth téren. A megemlékezésen Áder János köztársasági elnök, Hende Csaba honvédelmi és Pintér Sándor belügyminiszter is részt vett. Az emlékezés ezután a Batthyány-örökmécsesnél folytatódott.

Az Aradon kivégzett tizenhárom honvédtábornok vérbeli katona volt, kitűnően értették mesterségüket, személyesen adtak példát mindarra, amit elvártak embereiktől, a hazát szolgálták mindhalálig – mondta a honvédelmi miniszter a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, a Batthyány-mauzóleumnál. Hende Csaba úgy fogalmazott: a nemzet sohasem felejtette el hőseit, nevük mindig a szabadságot jelentette, és reményt adott a legsötétebb órákban is.

„Mindenkivel szövetkezünk a jóakarat, a kölcsönös érdek és a közös értékek szellemében, de senki által nem hagyjuk magunkat kihasználtatni vagy önös érdekek nevében leckéztetni. Nem tudjuk, mit hoz a jövő, egy azonban biztos: minden erőnkkel a béke és a szabadság útját járjuk, és készen állunk arra, hogy megvédjük azt, ami a miénk” – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

Az aradi vértanúk öröksége a magyarok számára a szabadság, a hűség és a helytállás – mondta Áder János a szolnoki megemlékezésen. Hozzátette: a hősök áldozatvállalása beleégett a politikai nemzet emlékezetébe, ezért 1848 óta nem enged a szabadság, a független államiság és a polgárosodás eszméiből akkor sem, ha vannak, akik megkérdőjelezik ezeket az értékeket.

„Mindegy, hogy ki, mikor, milyen szándékkal kérdőjelezi meg ezeket az értékeinket, mindegy, hogy ki gondolja úgy, hogy uralkodhat rajtunk, mert nem egyszer bizonyítottuk be már, hogy ha kell, akár csendes ellenállással, akár okos érdekérvényesítéssel, akár halált megvető bátorsággal vagy épp évtizedes kitartással mindig megtaláljuk a módját, hogy érvényt szerezzünk szabadságvágyunknak. Ez a szabadságszeretet az egyik legszebb és legértékesebb ismérve magyarságunknak” – fogalmazott a köztársasági elnök. Beszéde után az államfő a Damjanich-szobornál koszorúzott.

Október 6-át az első Orbán-kormány 2001-ben nyilvánította nemzeti gyásznappá. Ezen a napon az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra, valamint az ugyanezen a napon Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékeznek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!