2021. augusztus 3.,
kedd, Hermina napja

Áder: Nem engedünk a szabadság eszméiből

2014. október 6., hétfő 17:22, frissítve: hétfő 18:58

Országszerte és a magyarlakta területeken is megemlékezéseket tartottak az október hatodikai gyásznapon. 1849-ben ezen a napon végezték ki Aradon a forradalom és szabadságharc 13 vértanúját, valamint Pesten gróf Batthyány Lajost, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökét.

Az aradi vértanúk emlékére katonai tiszteletadás mellett vonták fel, majd engedték félárbocra a nemzeti lobogót a budapesti Kossuth téren. A megemlékezésen Áder János köztársasági elnök, Hende Csaba honvédelmi és Pintér Sándor belügyminiszter is részt vett. Az emlékezés ezután a Batthyány-örökmécsesnél folytatódott.

Az Aradon kivégzett tizenhárom honvédtábornok vérbeli katona volt, kitűnően értették mesterségüket, személyesen adtak példát mindarra, amit elvártak embereiktől, a hazát szolgálták mindhalálig – mondta a honvédelmi miniszter a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, a Batthyány-mauzóleumnál. Hende Csaba úgy fogalmazott: a nemzet sohasem felejtette el hőseit, nevük mindig a szabadságot jelentette, és reményt adott a legsötétebb órákban is.

„Mindenkivel szövetkezünk a jóakarat, a kölcsönös érdek és a közös értékek szellemében, de senki által nem hagyjuk magunkat kihasználtatni vagy önös érdekek nevében leckéztetni. Nem tudjuk, mit hoz a jövő, egy azonban biztos: minden erőnkkel a béke és a szabadság útját járjuk, és készen állunk arra, hogy megvédjük azt, ami a miénk” – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

Az aradi vértanúk öröksége a magyarok számára a szabadság, a hűség és a helytállás – mondta Áder János a szolnoki megemlékezésen. Hozzátette: a hősök áldozatvállalása beleégett a politikai nemzet emlékezetébe, ezért 1848 óta nem enged a szabadság, a független államiság és a polgárosodás eszméiből akkor sem, ha vannak, akik megkérdőjelezik ezeket az értékeket.

„Mindegy, hogy ki, mikor, milyen szándékkal kérdőjelezi meg ezeket az értékeinket, mindegy, hogy ki gondolja úgy, hogy uralkodhat rajtunk, mert nem egyszer bizonyítottuk be már, hogy ha kell, akár csendes ellenállással, akár okos érdekérvényesítéssel, akár halált megvető bátorsággal vagy épp évtizedes kitartással mindig megtaláljuk a módját, hogy érvényt szerezzünk szabadságvágyunknak. Ez a szabadságszeretet az egyik legszebb és legértékesebb ismérve magyarságunknak” – fogalmazott a köztársasági elnök. Beszéde után az államfő a Damjanich-szobornál koszorúzott.

Október 6-át az első Orbán-kormány 2001-ben nyilvánította nemzeti gyásznappá. Ezen a napon az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra, valamint az ugyanezen a napon Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékeznek.

Forrás: Hír TV