2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Globál 23:15

Belföld

Áder János felesége nyitotta meg a Dunai Regattát

A köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita nyitotta meg a Dunai Regattát, az egyetemi evezős versenyre a másik három visegrádi országból is érkeztek fiatalok. Pestszentlőrincen muzeális traktorok vonultak fel május 1-jén.

Körülbelül öt perc kell ahhoz, hogy egy magyar gyártmányú traktor elinduljon. 1927-ben készült, akkor még nem volt önindító. Régen petróleumlámpával – most gázzal – melegítették a hengert, majd két erős férfi megforgatta a lendkerekeket. A jármű 30-32 lóerős. „Ez egy hatalmas motor volt, stabilmotorként is használták, malmokat hajtottak vele, utána ráépítették egy ilyen vázra, akkor erőgép lett belőle, és hajtottak vele cséplőgépet, meghajtottak bármit, és szántásra is használták körmöskerékkel” – mondta Csatári Sándor gyűjtő.

Magyarországon 1900-ban kezdődött a traktorgyártás a kispesti Hofherr-gyárban. „Kezdetben, a hőskorban, ezek nyugati gépnek számítottak, hiszen Hofherr Mátyás, aki német származású volt és osztrák gyáriparos, a legmodernebb technikát, technológiát és legmodernebb gépszerkesztéseket vezette be, akkor a világelső gyártmányai közé tartoztak az akkori Hofherr traktorok és Hofherr gépek. Később aztán, 1949 után, amikor a profiltiszításban a traktorgyár már mint Vörös Csillag Traktorgyár kapta meg a jogot Magyarországon a traktorok gyártására, akkor korszerű gyártmányokat kezdtek el kialakítani” – mondta Steiber József, a Hofherr-Dutra Emléktársaság tiszteletbeli elnöke. Valamennyi jármű működőképes, amiről Pestszentlőrincen a közönség is megbizonyosodhatott.

Erzsébetvárosban a labdáé volt a főszerep. Civilek egész napos focigálát rendeztek a Klauzál téren. Bővebben>>>


A Műegyetem rakparton az uniós csatlakozás tizedik évfordulóját ünnepelték. A lengyel nagykövet szerint Lengyelország kivételes évtizedet zárt. „Sikerült a lengyeleknek megduplázni a bruttó terméket. Rengeteg változás, infrastruktúrában, kultúrában, oktatásban, és a sikernek az egyik főszereplője a fiatalság” – mondta Roman Kowalski.

A jubileumra lengyel, cseh és szlovák egyetemisták érkeztek Budapestre, hogy csatlakozzanak a Dunai Regatta mezőnyéhez. A verseny fővédnökei a magyar és a lengyel köztársasági elnökök feleségei voltak. „Bevallom, irigylem a mai napon hajóra szálló sportolókat, mert nagyon szerencsésnek tartom őket, hiszen – szerintem – a világ legszépségesebb evezőspályáján mérhetik össze erejüket, tudásukat, felkészültségüket” – mondta Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.

A versenyen nyolc magyar egyetem evezős és sárkányhajó csapatai szálltak vízre.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Fidesz: Itt az idő kikapcsolni a Gyurcsány-showt Budapesten + videó

Fidesz: Itt az idő kikapcsolni a Gyurcsány-showt Budapesten + videó

„Akik ma irányítják, nem szeretik Budapestet. Csak a pénzt és a hatalmat szeretik” – mondja a Fidesz új videójában a párt főpolgármester-jelöltje. Szentkirályi Alexandra rámutatott: a főváros Gyurcsány Ferenc fogságában van. Erről tanúskodik minden, amit csinálnak.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!