2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Sajtóklub 08:05

Belföld

Áder János: Csaknem két Földre lenne szükségünk

Mai életvitelünk és fogyasztásunk hosszú távú fenntartásához a Föld bolygón található erőforrások csaknem kétszeresére lenne szükség - jelentette ki Áder János szerdán Tatabányán, az Árpád Gimnázium tanulóinak A "Dobd el!"-kultúrától a fenntartható fejlődésig címmel tartott előadásán.

  • Áder János: Csaknem két Földre lenne szükségünk

"A Föld elvolt akkor is, amikor mi még nem voltunk a hátán, és ellesz nélkülünk is" - hívta fel a mintegy 100 fős, leginkább diákokból álló hallgatóság figyelmét a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A korábbi köztársasági elnök azt mondta, azért járja az országot, és azért beszél kisebb-nagyobb közösségek előtt a környezetvédelmi problémákról, mert "mindannyian azt szeretnénk", hogy a Kárpát-medence és Magyarország azt az arcát mutassa, "amit ma ismerünk".

Grafikonokkal és képekkel kísért bemutatójában kiemelte, hogy 1920-tól napjainkig négyszeresére nőtt az emberiség létszáma, ezzel egy időben nyolcszor akkora ütemben bővült az emberek által elfogyasztott víz mennyisége, az energiafelhasználás pedig háromszor volt gyorsabb a népességnövekedésnél.

Beszélt arról is, hogy a készleteink nagysága 4,5 milliárd éve változatlan. Míg 50 év alatt négyszeresére nőtt a nyersanyag-felhasználás, a mai ismeretek szerint vas 65 évig, réz 40 évig, arany 21 évig bányászható.

Előadásában a bolygó erőforrásainak bemutatása mellett ismertette az egyre fogyó víz problémáját, melyhez különböző termékek "vízlábnyomát" emelte ki, valamint szólt arról is, hogy a "Dobd el!"-kultúra mekkora környezetszennyezést és energiapazarlást okoz.

Közölte, hogy Magyarországon évente egy lakosra számítva 66 kilogramm élelmiszert dobnak ki.

Áder János kitért arra is, hogy Európában az eladott ruhadarabok egyharmada a szemétben végzi, ez is tehet arról, hogy a globális szén-dioxid-kibocsátás 10 százaléka a textiliparhoz kötődik, de jelentős, mintegy 5 százalékos az elektronikai szektor kibocsátása is, miközben egy mobiltelefon legyártásához 13 ezer liter víz szükséges.

A korábbi köztársasági elnök úttörő és gazdaságosan működő, magyar fiatalok által fejlesztett eljárásokat mutatott a diákoknak, melyek egy-egy környezetvédelmi problémára kínálnak megoldást.

Szó volt a műanyagokat lebontó baktériumkoktélról, a komposztálható gyorséttermi evőeszközökről, az élelmiszer-hulladékból 72 óra alatt talajjavításra alkalmas anyagot készítő berendezésekről.

Áder János a hallgatóság soraiból érkezett kérdésre közölte, az Európai Unióban megszületett a döntés, hogy 2035-től csak elektromos autót lehet üzembe helyezni, ehhez pedig akkumulátor kell.

Akik egy akkumulátorgyár távolabbi vagy közelebbi környezetében élnek, joggal várják el, hogy ne legyen esély a balesetre. Az Országgyűlés elfogadta, hogy január elsejétől az Európában használatos legszigorúbb környezetvédelmi szabályokat alkalmazzák Magyarországon - tette hozzá.


MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!