2024. 04. 13. Szombat Ida napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Belföld

A víz érték, amit óvnunk kell!

A Víz Világnapja jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet: a víz érték, amit óvnunk kell, a hazai vízkincs védelme pedig mindannyiunk közös felelőssége – hangsúlyozta Szalóki Szilvia, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) víziközmű-szolgáltatásért és hulladékgazdálkodásért felelős elnökhelyettese a világnap alkalmából.

  • A víz érték, amit óvnunk kell!

Szalóki Szilvia emlékeztetett, hogy az egészséges ivóvízhez való jog alapvető emberi jog. A MEKH a víziközmű-szolgáltatókkal együttműködve azon dolgozik, hogy minden fogyasztó minőségi szolgáltatás keretében és megfizethető áron jusson hozzá az ivóvízhez, valamint a szennyvízzel kapcsolatos szolgáltatásokhoz – tette hozzá az elnökhelyettes. Kiemelte, a szolgáltatás színvonala továbbra is kiemelkedő, amit a szektorban a MEKH által elvégzett fogyasztói elégedettségi felmérés számai is visszaigazolnak.

A MEKH elnökhelyettese a víziközmű-szabályozás aktuális feladatai kapcsán elmondta, a megbízható adatokon alapuló szabályozás elengedhetetlen a fenntartható víziközmű-szolgáltatásokhoz, ezért az elmúlt időszakban a MEKH adatszolgáltatási reformot hajtott végre az ágazatban. Az adatgyűjtéssel és adatszolgáltatással kapcsolatos feladatok felülvizsgálta az adatbekérések racionalizálásához vezetett. A reformnak köszönhetően csökkentek a víziközmű-szolgáltatók adatszolgáltatási terhei, a megbízhatóbb adatok hozzájárulnak a megalapozott szabályozói döntések meghozatalához és a szolgáltatásminőség további fejlesztéséhez.

A Víz Világnapja kapcsán Szalóki Szilvia rámutatott, hogy a víz érték, amit óvnunk kell, a hazai vízkincs védelme pedig mindannyiunk közös felelőssége. Az idei világnap jelmondata - A víz érték! Becsüld meg! - is ezt a gondolatot hangsúlyozza- tette hozzá a MEKH elnökhelyettese.

De milyen értéket is képvisel a víz mindennapjaikban? Szalóki Szilvia elmondta, hogy a víz értéke jóval többet jelent, mint a számláinkon szereplő ivóvíz ára: a víz hatalmas és összetett értéket képvisel a háztartásaink, az élelmiszeripar, a kultúra, az egészségügy, az oktatás, a gazdaság és a természeti környezet integritása szempontjából.

Az elnökhelyettes rámutatott, hogy felhasználóként is nagy felelősségünk van, és sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk vízkincsünket. Tudatos vízfogyasztással háztartásonként akár 20 m3 vizet is megóvhatunk évente, amivel nemcsak a környezetet, de pénztárcánkat is kíméljük.

Az elnökhelyettes kiemelte, hogy a Víz Világnapja alkalmából egyre több oktatási intézményben tartanak tematikus napokat vagy tanórákat, hogy felhívják a figyelmet a vízkészlet védelmének fontosságára és a tudatos vízfogyasztás praktikáira. „A MEKH felelős hatóságként ebben a szemléletformáló munkában is szeretne segítséget nyújtani, amihez idén egy, a víz tematikáját körbejáró információs kiadványt készítettünk, illetve egy hasznos plakátot, mely a takarékos és környezettudatos vízfogyasztás gyakorlatait foglalja össze.” – mondta Szalóki Szilvia.

A MEKH Víz Világnapi kiadványa és plakátja elérhetőek a Hivatal honlapján az alábbi linkre kattintva.

http://www.mekh.hu/a-viz- ertek-amit-ovnunk-kell

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Újabb kínos üggyel kell szembesülnie Magyar Péternek + videó

Vezércikk - Újabb kínos üggyel kell szembesülnie Magyar Péternek + videó

Kétes üzleti ügyei mellett újabb részletekre derült fény Deák Boldizsár múltjából. A Tisza Párt alelnöke, akivel Magyar Péter összeállt politikusi karrierje érdekében, ügynök és besúgó lehetett. Az újabb fejleményekről Kacsoh Dániel, Pindroch Tamás és Lentulai Krisztián is elmondják véleményüket a Vezércikkben.
Már zajlik Irán és Izrael háborúja + videó

Már zajlik Irán és Izrael háborúja + videó

Az Irán által támogatott Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet több tucat rakétát lőtt ki izraeli állásokra. Az egyre mérgesedő iráni és izraeli konfliktusról Kovács Tamás, az NKE Rendészettudományi Kar Rendészetelméleti és Történeti Tanszékének egyetemi docense beszélt a HírTV stúdiójában. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!