2020. augusztus 4.,
kedd, Domonkos, Dominika napja

A vezetők dőzsöltek a daganatos gyermekek pénzén

2013. november 16., szombat 13:20, frissítve: hétfő 08:48

68 millió a 966-ból – az adófelajánlások 7 százalékát fordította közvetlenül a beteg gyerekek támogatására az a két alapítvány, amelyeket a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentett fel költségvetési csalás gyanújával. A szervezetek vezetői a pénz egy részét saját céljaikra fordították: értékes autókat vettek és tankoltak belőle, vagy éppen privát mozicsatorna-előfizetésükre költötték az adományt.

„Innovatív megoldásokkal fejlesztjük adománygyűjtő rendszerünket” – olvasható a Daganatos.hu Alapítvány minőségpolitikai összefoglalójában. A szervezet azt hirdeti magáról, hogy hatékonyan segíti a daganatos és leukémiás gyermekek felépülését. Az alapítvány innovatív megoldásairól a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal kabinetfőnöke mesélt a Hír Televízió Célpont című műsorának.

Közbeiktatott cégek és „visszacsepegtetés”

Az alapítványtól az egyik kórház digitális röntgengépet kapott a hozzá tartozó számítógéppel együtt. A berendezés körülbelül 40 millió forintba került volna, ha a gyártótól veszik meg. Az alapítvány azonban egy közbeiktatott cégtől szerezte be több mint a duplájáért. A vételárból a közbeiktatott vállalkozás jelentős summát átutalt az alapítványi elnök testvérének érdekeltségébe. Onnan az összeg egy része újabb cégekhez vándorolt, amelyekből végül kivették a pénzt.

A Daganatos.hu Alapítvány összefonódott egy másik szervezettel, a Gyermekmentő Támogató Alapítvánnyal, amely a Talmud sokat idézett sorával igyekszik megnyitni a támogatók pénztárcáját: „Aki megment egy életet, egész világot ment meg.” A két csoport vezetői azonosak: a Daganatos.hu kuratóriumi elnöke Bornemissza Tamás, egyik kurátora pedig Gombár Györgyi, míg a Gyermekmentő Támogató Alapítványban Gombár Györgyi az elnök, Bornemissza Tamás pedig az alapító.

A két szervezet az elmúlt években több mint 950 millió forint támogatást kapott. A csaknem milliárdos összegből közvetlenül a beteg gyermekeknek 68 millió forint jutott.

Forrás: Hír TV