2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Belföld

A vendégéjszakák száma márciusban 64,6 százalékkal csökkent

Márciusban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 68,1 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltöttek 61,0 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest, együttesen 64,6 százalékkal csökkent a forgalom - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

  • A vendégéjszakák száma márciusban 64,6 százalékkal csökkent

A külföldi vendégek száma 73,6 százalékkal, a belföldieké 63,5 százalékkal csökkent, összesen 68,3 százalékkal kevesebb vendég éjszakázott a szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt összes bruttó árbevétele 59,7 százalékkal kevesebb volt, 14,2 milliárd forintot tett ki, a szállásdíjbevételek 61,2, a vendéglátásból eredő bevételek 61,6 százalékkal estek vissza.

Márciusban 2101 kereskedelmi szálláshely működött, túlnyomó részben csak a hónap első felében, míg tavaly márciusban 2656 egység tartott nyitva.

A KSH jelentésében kiemelte: márciusban a kereskedelmi szálláshelyek egy része a koronavírus-járvány okozta intézkedések következtében felfüggesztette a tevékenységét, és egyes esetekben az adatszolgáltatásuk is elmaradt. A tárgyhavi adatok így a korábbi időszakok adataival csak korlátozottan összehasonlíthatók. A korlátozott információs bázis miatt az összefoglaló (STADAT) táblákban a szállodák részletes árbevétel- és kapacitáskihasználtság-mutatói, a tájékoztatási adatbázisban pedig a kapacitáskihasználtságra és a bevételekre vonatkozó adatok márciustól kezdődően nem elérhetők.

A jelentés szerint a külföldi vendégek száma márciusban jelentősen csökkent mindegyik szállástípusban és régióban. A vendégéjszakában mért forgalom Európából a 2019. márciusi érték harmada, Ázsiából és Amerikából kevesebb mint a negyede volt. Az orosz és az ukrán vendégéjszakák száma az átlagosnál kisebb mértékben, mintegy a felére esett vissza. A legfontosabb küldő országunkból, Németországból 61,7 százalékkal kevesebb éjszakát regisztráltak a szálláshelyek - írta a KSH.

A belföldi vendégek száma 166 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 381 ezer volt márciusban. A vendégéjszakák száma egyik régióban sem érte el a 2019. márciusi forgalom felét, Budapest-Közép-Duna-vidéken és a Tisza-tónál a harmadát sem.

Az első negyedévben kereskedelmi szálláshelyek 18,7 százalékkal kevesebb, 4,1 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 17,7, a belföldi vendégek 29,7 százalékkal kevesebb (2,1 millió, illetve 2,0 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 11,4 százalékkal csökkent, és 82,3 milliárd forintot tett ki az első negyedévben.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!