2020. szeptember 27.,
vasárnap, Adalbert napja

A toborzás is célja volt a speciális önkéntes tartalékos szolgálatnak

MTI

2020. július 16., csütörtök 09:49

A segítségnyújtás mellett a toborzás is célja volt a speciális önkéntes tartalékos szolgálat bevezetésének - mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtök reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Németh Szilárd kiemelte: elsődleges cél, hogy segítsenek azoknak, akik a koronavírus-járvány miatt munkájukat elvesztették. Ugyanakkor, ha valaki maradni akar, és alkalmas rá, akkor tovább szolgálhat a honvédségnél.

Ahhoz, hogy korszerű, ütőképes legyen a honvédség, nemcsak modern haditechnikai eszközökre van szükség, hanem hazaszerető, jól felkészített, elkötelezett katonákra is, akik képesek az eszközöket működtetni - tette hozzá.

Az obsitos- és veteránprogramról szólva elmondta: ennek az a célja, hogy például szociális, egészségügyi lehetőségekkel gondoskodjanak azokról a leszerelt katonákról, akik kimagasló szinten szolgálták a hazát. A megbecsülés mellett viszont az is fontos, hogy ezen katonák tudása, élettapasztalata ne vesszen el, használni tudja a honvédség - emelte ki az államtitkár.

Ezért is kezdtek el a Hadtörténeti Intézet és Múzeummal és a Zrínyi Kiadóval közösen interjúkat készíteni. Az elsőt Wittner Mária egykori 56-os halálraítélttel, a másodikat Lőrincz Kálmán nyugállományú vezérezredessel készítették, aki a néphadseregből honvédséget csinált - közölte Németh Szilárd, jelezve, hogy a hadsereg meghatározó katonáival folytatódik a sorozat.

MTI