2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Belföld

A tóból is jelezni fogják a vihart a Balatonon

Október utolsó napján befejeződött a viharjelző szolgálat az ország tavain, így a Balatonon is. A rendszert a következő időszakban fejleszteni fogják.

  • A tóból is jelezni fogják a vihart a Balatonon

A Balatonon 46 viharjelző működik, közülük 31 telepített, a többi mobil. Áprilistól októberig mintegy 800 riasztás volt, a lámpák 5000 órát működtek. A korszerűsítés folyamatos, idén 14 jövőre újabb 5 oszlopon cserélnek fényforrást. Siófoknál, Keszthelynél és Szigligetnél 2019-ben már nemcsak a parton, de a tóban is lesznek jelzőkészülékek. 

„Immáron négy éve folyamatosan fejlesztjük ezeket a berendezéseket, és nagyon nagyeredménynek tartjuk azt, hogy folyamatosan tudjuk a régi villanó csöves lámpákat cserélni, újenergiatakarékos korszerű, sokkal hatékonyabb ledes viharjelző lámpákra”  –mondta Tanka László, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főosztályvezetője. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat statisztikája szerint csak a júniusban volt erősen szeles időszak, a július átlagos, míg a többi átlag alattinak számított. Mindössze két olyan nap volt, amikor a szél sebessége meghaladta a 100 km/ órát.

„Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál speciális képzettségű meteorológusok azok, akik készítik ezeket a tavi viharjelzéseket, azonban kettős feladatuk van – nyilatkozta Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke. – Az egyik feladat mindenképpen a biztonságnak aszavatolása, hogy minden ember megóvhassunk a vizek felszínén. A másik feladat azonban egyértelműen az, hogy indokolatlanul, hosszan ne tartsunk fel és ne korlátozzuk az állampolgároknak, az ide látogatóknak a létét.”

2017-ben a korábbiaknál jóval többen fulladtak a tóba, idén ezt sikerült jelentősen csökkenteni.

„Tavaly sajnos az év végéig 24-en fulladtak a Balatonba – árulta el Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság kapitányságvezetője. – Idén próbáltuk minden eszközzel megfordítani ezt a rengeteg vízbefulladással járó nagyon negatív tendenciát, és örömmel számolhatok be önöknek arról, hogy sikerült. 2018 eddigi időszakáig 7-en fulladtak a Balatonba.”

Júliusban volt olyan nap, amikor 300 ezren fürödtek a Balatonban, a teljes vendégszám pedig meghaladta a 3 milliót

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!