2021. 09. 27. Hétfő Adalbert napja
Jelenleg a TV-ben:

Mozaik

Következik:

Hírek 10:00

Belföld

A szeméthelyzet miatt tiltakozik az ellenzék

A szemétszállítási problémák azonnali megoldását követelik az ellenzéki pártok. Míg 116 Nógrád és Pest megyei településen a kommunális hulladék szállításával van gond, addig Budapesten a szelektív szemét szállítása akadozik.

Tábla emlékeztet a Zöld Híd Régió Kft. telephelyén, hogy a szolgáltatást a hónap végével felfüggesztik a nemzeti kukaholding tartozásai miatt. A szemetes cég csaknem 300 ezer ember ellátásért felel, több mint 100 településen végzik a hulladékszállítást.

„Minket cseppet sem érdekel, minket nem érdekel megyei lakókat, hogy ki hibázott nagyot: a Zöld Híd Régió, vagy a kormány. Ezt már évek óta tudni lehetett, hogy ez a probléma fennáll” – mondta Szalontai Boldizsár, a Pest megyei Jobbik alelnöke.

Válaszul szeméttel árasztották el a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt fővárosi székházának bejáratát a jobbik Pest megyei politikusai.

„Az a kormány, aki két nap alatt a takarékpénztárakat ki tudja vezetni, az a kormány ezt a hulladék dolgot is meg tudta volna oldani. Nem tettek semmit. Évek óta probléma. Miért kellett idáig várni” – tette fel a kérdést Szalontai Boldizsár.

 A Zöld Híd már hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy baj van, a lomtalanítást sem tudták a települések zömén elvégezni. Majd legutóbb egy hónappal ezelőtt kongatták meg a vészharangot és felfüggesztették a zöld hulladék szállítását.

A fővárosban a szelektív hulladék szállítása akadozik.

„Ezek a zsákok amiket elhoztunk, szelektív zsákok, a XVIII és a II kerületből származnak, 12 napig voltak az utcán és tegnap vitték volna el, de ma már az újabb zsákokat ki kell tenni, vagyis egy teljes elhordási ciklus kimaradt” – hívta fel a figyelmet Szaniszló Sándor,az MSZP fővárosi képviselője. Az MSZP a hónap végig adott haladékot a kormánynak a budapesti helyzet rendezésére. Máskülönben polgári engedetlenségi akciót hidetnek és arra kérik a lakosságot, hogy a szemetet hordják a miniszterelnökség Kossuth téri épülete elé.

A kancelláriaminiszter egyébként csütörtökön azt ígérte, vizsgálóbizottságot állítanak fel a szemétkezelési problémák kivizsgálására, szükség esetén pedig a katasztrófavédelem átveszi a feladatot.

„Nyilvánvaló, hogy nem a katasztrófavédelem fogja a tűzoltóautókon elszállítani a hulladékot, hanem vélhetően ki fogja adni ezt alvállalkozóknak, ezek megbízása több nap, idő telik el, nyilván őket is ki kell fizetni, én azt nem értem, hogy ha az alvállalkozókat ki kell úgyis fizetni, akkor miből állna a a Zöld Híd Kft.-nek akár most ideiglenesen odaadni azt a pénzt amivel tartoznak felé. El tudná látni a feladatát” – hangsúlyozta a helyzet kapcsán Varga Zoltán Péter, a Jobbik megyei közgyűlési képviselője, Pest megyei elnöke.

A főváros zöldpárti képviselője messzebbről kezdené a helyzet rendezését. Szerinte ugyanis a túlzott hulladéktermelés jól működő hulladékszállítás mellett is komoly kihívást jelent. „Sokkal radikálisabban kellene fellépni a hulladéktermelés ellen Magyarországon. Kezdhetnénk például tényleg azzal, hogy betiltjuk azokat az egyszer használatos műanyagokat , amelyek csak 500 év alatt bomlanak le” – mondta Gál József az LMP-től.

Ezek uniós betiltásáról egyébként épp a héten döntött az európai parlament. A szavazáson a fideszes képviselők tartózkodtak.

A Zöld híd Régió Kft. által ellátott terület egy részén már biztos, hogy nem lesz fennakadás a szemétszállításban hétfőtől. A balassagyarmati alpolgármester közölte, utasították a Balassagyarmati Városüzemeltetési Nonprofit Kft.-t, hogy a következő napokban is biztosítsa a szemétszállítást. A cég a Zöld Híd Régió alvállalkozója, 15 települést lát el. Az alpolgármester a Hír Tévének azt mondta: az önkormányzati társaság a saját költségvetése terhére végzi majd el a feladatot ameddig szükséges - az összegyűjtött hulladékot pedig várhatóan a salgótarjáni lerakóba szállítják, ha a szokásos módon nem tudják lerakni a Zöld Híd Régió Kft. fenntartásában lévő telephelyeken.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Elhunyt 20 beteg, 1183 új koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon

A beoltottak száma 5 879 178, közülük 5 630 587 fő már a második oltását is megkapta, 714 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették. 2021. szeptember 27.

Hónapokig őrizte a mindenkit érintő titkot Gyurcsány Ferenc

Visszatekintő: fokozott titoktartás volt érvényben a 2006-os megszorító csomagról 2021. szeptember 27.

Durva napokon vannak túl a határainkat védők

Több mint 1300 határsértő ellen kellett intézkedni a hétvégén. 2021. szeptember 27.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!