2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:40

Belföld

A szabályoknak megfelelően működött, ennek ellenére segítséget nyújt a recski bánya az árvízkárosultaknak

Anyagi támogatást már nyújtott, és további lépéseket is tesz a károsultakért, az állami segítségen kívül - így nyilatkozott a recski andezitbánya tulajdonosa. Nyáron özönvíz szerű esőzés után sárlavina öntötte el a település egyik utcáját, házakat öntött el a sár. A baloldal és a helyiek egy része a bányát okolja, holott a vállalat mindenben a szabályoknak megfelelően járt el. Nagy István jelezte, hogy az érintett ingatlanok egy része engedély nélkül a bánya területén épültek, ennek ellenére igyekeznek megvásárolni azokat a lakóktól.

  • A szabályoknak megfelelően működött, ennek ellenére segítséget nyújt a recski bánya az árvízkárosultaknak

A nyáron villámárvíz öntötte el a Heves vármegyei Recsket. Egy óra alatt száz milliméter csapadék hullott a településre. A falu melletti bányáról lezúduló saras árhullám mindent vitt, ami az útjába akadt, nem kímélve a házakat sem. Az ingatlanokat elöntötte az áradat.

A baloldal a magyar tulajdonba lévő bányát és tulajdonosát tette felelőssé, a település határában lévő külföldi érdekeltségű másik bányát azonban egyszer sem támadta. 

A Párbeszéd mellett az LMP is a cégtulajdonost okolja az esőzés okozta károk miatt. Annak ellenére is, hogy az érintett házak jó része engedély nélkül épült a bánya területén. A vállalat egyébként kifejezetten egy nagy esőzésekre számítva már korábban vízelvezető árkokat létesített, ami éppen a hegy másik oldalára vezeti a csapadékvizet.

A baloldalhoz kötődő Magyar György ügyvéd pedig felvette az érintett lakókkal a kapcsolatot és az engedélyeknek megfelelően működő bányával szemben nyújtott be követeléseket, valamint csikarna ki juttatásokat a felhergelt helyieknek. Szerinte áll az ügy. Az állam félmilliárdos támogatást jelentett be az érintettek megsegítésére.

Az áradás óta először szólalt meg a bánya tulajdonosa.

Nagy István jelezte, a szabályoknak megfelelően mindent megtettek már korábban is, hogy ilyen esemény ne következhessen be. Az esőzés után pedig - még a baloldal támadása előtt - azonnal százezer forintos segítséget nyújtott az érintett családoknak. Sőt, a későbbiekben még az engedély nélkül felépített házakat is igyekszik megvásárolni a lakóktól.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!