2020. április 7.,
kedd, Herman napja

A polgárőrség feladata, hogy szinten tartsa a jó közbiztonságot

MTI, Hír TV

2019. február 12., kedd 08:19, frissítve: kedd 08:34

Körülbelül 10 millió szolgálati órát teljesítenek a polgárőrök a közterületeken évente – közölte az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke a Magyar Nemzettel. A keddi lapszámban megjelent interjúban Túrós András viszonyításképpen jelezte, hogy a rendőrség évente 14 millió szolgálati órát lát el.

A szövetségi elnök úgy vélekedett: ma az a polgárőrség feladata, hogy szinten tartsa a jó közbiztonságot. „Az aktív és folyamatos szolgálat fantasztikus eredményekhez vezet” – fogalmazott, kijelentve, hogy az utóbbi években minden településen kiegyensúlyozott a közbiztonság.

Túrós András ugyanakkor hozzátette, hogy a külterületekre még mindig kevesebb figyelem irányul: továbbra is gyakoriak az erdei, mezei, szántóföldi lopások. Ezért idén nagyobb hangsúlyt fektetnek ezekre a problémákra – jelentette ki.

Azt mondta, hogy az éves szinten egymilliárdos költségvetési támogatásuk sok mindenre elég, rengeteg kiadásra azonban kevés. Az OPSZ elnöke kiemelte, hogy nagy terhet jelent nekik a cégautóadó, amely 150 millió forintot vesz el a büdzséjükből.

Hatvanezer polgárőr szolgál nagyjából kétezer egyesületben – közölte. Ha lenne órabérük, az csupán száz forintot tenne ki, azonban teljesen önkéntes alapon, ingyen végzik a munkájukat.

Túrós András arról is beszélt, hogy minden igyekezetük ellenére csak ezerötszáz fiatalt tudtak bevonni az utóbbi években. A polgárőrök átlagéletkora elég magas, sok közöttük a nyugdíjas – olvasható a Magyar Nemzetben.