2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Belföld

A polgári demokráciától a vörös terrorig

Salamon Konrád történész és Marusa Zoltán egyetemi adjunktus (ELTE BTK) az idén 100 éve lezajlott őszirózsás forradalomról beszélgettek az Ősök tere egy évtizede rögzített adásában. A műsorban elhangzottak azonban mit sem veszítettek aktualitásukból, hiszen az 1918-1919-es év eseményei mind a mai napig meghatározóak a különböző politikai oldalak identitása szempontjából.

  • A polgári demokráciától a vörös terrorig

Mi Károlyi Mihály szerepe? Mi volt az őszirózsás-rendszer hosszútávú hozadéka? Erről beszélgettek az adás résztvevői. Rögtön felidézték azt, az immár lassan 18 évvel ezelőtti vitát, amikor első alkalommal 2000-ben, Debrecenben avatott Tisza Istvánnak szobrot Orbán Viktor. A vita ekkor tetőfokára hágott: Károlyi Mihály Tisza Istvánnal szemben. Azóta már áll Tisza István szobra a Kossuth téren, 10 évvel ezelőtt azonban még nem zajlott le az emlékezetpolitikai fordulat.

Salamon Konrád, az MTA doktora szerint mind Tiszának, mind Károlyinak részigazságai és fatális tévedései egyaránt voltak, a helyzet korántsem egy fekete-fehéren eldönthető kérdés. A forradalom egy spontán folyamat eredménye volt, nem szervezett puccs volt. Mindenhol forradalmak törtek ki. Károlyiék az osztrák magyar monarchia tudatos felszámolásának útjára léptek és folyamatosan radikalizálódtak egészen a Tanácsköztársaság képviselte tragikus végkifejletig.

Két történelmi lehetőség, melyből mindkettő kisiklott, s mindkettőt a mai politikai oldalak „kiteljesíteni” vágynak. Salamon Konrád szerint a „köztársaság nem a baloldaliság szinonimája”, bármennyire is szeretnék ezt a baloldal szereplői elérni. Magyarország csak követte Németországot és Ausztriát ebben, nem egy magától értetődő igény volt még Károlyinál sem a „köztársasági eszme”, amire ma, a műsor után tíz évvel is még oly sokat hivatkoznak.

Marusa Zoltán szerint Tisza István sem konzervatívként, hanem szabadelvű liberálisként definiálta önmagát, tehát a politikai fogalmak minden analógia mellett folyamatosan változnak, alakulnak. Azonban Orbán Viktor akkori – és azóta is vállalt – párhuzama szerint Tisza is a haladást képviselte, bár bizonyos mértékben „kiskorúsította” a magyar társadalmat, és ez az atyai attitűd hatott maradinak, lekezelőnek sok kortársa szemében. Salamon Konrád azonban megjegyzi: azokban az országokban ahol végül a Károlyi-féle politikai irányvonal győzött, melyhez a Weimari Köztársaság állt legközelebb nézeteiben, a fékevesztett liberalizmus a nácizmus kialakulásához és általános káoszhoz vezetett. Hazánkban a végül konszolidálódó, és Tisza örökségét részben folytató Horthy-rezsim alatt sosem tudtak igazán megerősödni a politikai szélsőségek.

Tekintse meg a teljes beszélgetést:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!