2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Belföld

A parlamenti pártok készek a közös fellépésre

Minden parlamenti párt kész közösen fellépni a koronavírus magyarországi terjedése ellen, ha szükséges, akár jogszabályok gyorsított elfogadásával is - jelentették be kormánypárti és ellenzéki képviselők csütörtökön azt követően, hogy Pintér Sándor belügyminiszter meghívására egyeztettek Budapesten.

  • A parlamenti pártok készek a közös fellépésre

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Belügyminisztériumban tartott hétpárti egyeztetés után újságíróknak elmondta, mindenki egyetértett abban, hogy nem szabad pánikot kelteni, és kiemelt érdek, hogy a jövőben se legyen pánikhangulat.

Hangsúlyozta, a kormány - a tájékoztatási feladatokat is beleértve - minden olyan intézkedést megtett, amellyel megfelelően kezelhető a koronavírus elleni fellépés. A kormányhivatalok, az operatív törzs és a Belügyminisztérium alá tartozó szervek felkészültsége kifogástalan - tette hozzá Kocsis Máté.

A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője közölte, felajánlotta a belügyminiszternek, hogy amennyiben a koronavírus elleni fellépés szükségessé teszi, készek haladéktalanul összehívni a parlament rendkívüli ülését és ott sürgősséggel elfogadni a szükséges jogszabály-változtatásokat. Az ellenzéki frakciók ehhez együttműködésüket ajánlották - mondta.

Kocsis Máté aláhúzta, Magyarországon nincs ismert koronavírus-fertőzött. Ugyanakkor, ha a környező országok nem tudják megfékezni a náluk már jelen lévő megbetegedéseket, akkor nő a lehetősége annak, hogy Magyarországon is megjelenik a járvány, de a kormány felkészült ennek kezelésére.

A kormánypárti politikus kiemelte a sajtó felelősségét az ügyben, és arra kérte a médiumokat, hogy csak az operatív törzs információi alapján, hiteles és pontos forrásból tájékoztassák a lakosságot.

Kocsis Máté szintén segítséget ajánlott Pintér Sándornak a rémhíreket terjesztőkkel vagy azokkal szembeni fellépésben, akik üzleti alapon próbálnak nyerészkedni a koronavírussal összefüggésben, például alkalmatlan védőfelszerelések vagy hamis gyógyászati készítmények forgalmazásával.

A kormánypárti politikus összességében konstruktívnak értékelte a találkozót, tájékoztatása szerint a frakciók minden kérdésükre választ kaptak, emellett számos olyan felvetés is elhangzott, amely segítheti a kormány munkáját.

Lukács László jobbikos képviselő megerősítette: pártja továbbra is partner abban, hogy elkerüljék a pánikhangulatot, ennek érdekében pedig arra kérte a kormányt, a lehető legpontosabban és legközérthetőbben tájékoztassa a lakosságot a koronavírussal kapcsolatban, akár más kormányzati kommunikációs kampányokkal megegyező összeget költve erre a feladatra.

A Jobbik emellett arra is kérte a kormányt, mérje fel, milyen egészségügyi kapacitások állnak rendelkezésre arra az esetre, ha Magyarországon is megjelennének megbetegedések - közölte Lukács László.

Stummer János, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke hozzátette, arra kérték a kormányt, hogy a rémhíreket terjesztők és a nyerészkedők mellett az országon áthaladó nagy számú, potenciálisan vírushordozó külföldi vendégmunkás esetében is tegyen lépéseket.

Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője közölte, sok lényeges információt tudtak meg az egyeztetésen, de arról nem kaptak tájékoztatást, hogy "miért hiányos és késedelmes a kormány kommunikációja".

Az ellenzéki politikus szerint arra sem kaptak választ, hogy miért nem jutottak el a kormány által felhalmozott védőfelszerelések a háziorvosokhoz és a patikákba. Emellett a kabinet arra sem válaszolt, támogatja-e valamilyen formában azokat az Olaszországból hazatérőket, akik önkéntes karantént vállalnak - folytatta Arató Gergely.

A DK politikusa hangsúlyozta, pártja támogatni fogja a kormányt, ha gyors, határozott és szakszerű intézkedéseket tesz a magyar emberek érdekében.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője fontosnak és érdeminek nevezte az egyeztetést, és arra kérte a kormányt, hogy vonjon be további forrásokat a lakosság tájékoztatásának javítására.

Ausztriában ötre nőtt a fertőzöttek száma

Ausztriában ötre nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma csütörtökön. A fertőzés miatt a kancellár tartományi vezetőkkel, szakértőkkel egyeztetett.

Sebastian Kurz kijelentette: arra számítanak, hogy ez a szám növekedni fog.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy komolyan kell venni az utazási figyelmeztetéseket. Arra kért mindenkit, aki a vírus gócpontjairól tér vissza Ausztriába, kerülje el a nagyobb rendezvényeket egy ideig, és a tünetek észlelésekor azonnal hívja az erre a célra létesített forróvonalat.

Sebastian Kurz elmondta, hogy az ország naponta ezer koronavírus-tesztet tud elvégezni.

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy egységesen kell eljárni a fertőzésgyanús esetek ügyében. Elmondta: influenzás betegeknél szúrópróbaszerűen végzik majd el a koronavírus-tesztet.

Újabb 14 fertőzöttet találtak a németországi Észak-Rajna-Vesztfáliában

További 14 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust csütörtökön a németországi Észak-Rajna-Vesztfáliában.

Az új esetekkel együtt Németország egészét - mind a 16 tartományt - tekintve 28 fertőzöttet tartanak számon.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi egészségügyi minisztérium és Heinsberg járás vezetőségének csütörtök este közölt adatai szerint a tizennégy új esettel húszra emelkedett a holland határnál, Aachen közelében fekvő járásban történt fertőzések száma.

Valamennyi eset összefügg az első fertőzéssel, amelyet kedd este állapítottak meg.

Elsőként egy házaspár fertőződött meg, egyelőre ismeretlen körülmények között. A többiek azok közé tartoznak, akikkel kapcsolatba kerültek a vírus lappangási ideje alatt.

Az új fertőzöttek többsége a Gangelt nevű járásbeli településen lakik, ahol a házaspár a napokban részt vett egy farsangi ünnepségen.

Valamennyi új fertőzött az otthonában maradhat, kórházi elhelyezésre nincs szükség.

A járásban már több százan vannak otthoni karanténban.

Észak-Rajna-Vesztfália mellett Baden-Württemberg tartományt is érinti a járvány, ott ugyancsak kedd este mutatták ki az első fertőzéseket. Szerdáig négy esetet regisztráltak, és az egészségügyért felelős tartományi minisztérium csütörtök este közölt frissített összesítése szerint további négy embernél is kimutatták a koronavírust.

Hárman a napokban Münchenben jártak egy üzleti rendezvényen, amelynek egy olasz résztvevőjéről hazatérése után kiderült, hogy fertőzött.

A negyedik új baden-württembergi eset a tartományban regisztrált első fertőzéssel függ össze. Az illető kapcsolatba került a két első fertőzöttel, akiknek szervezetébe valószínűleg egy észak-olaszországi látogatáson jutott be a vírus.

Ápolnak egy fertőzöttet Rajna-vidék-Pfalz tartományban is - a német hadsereg (Bundeswehr) koblenzi központi kórházában - , de az az eset nem különálló és helyi vonatkozású, hanem az észak-rajna-vesztfáliai fertőzéssel függ össze, az illető ugyancsak részt vett a gangelti farsangi ünnepségen.

Németországban február 25. óta növekedik az ismert fertőzések száma. A jelenlegi 28 eset közül 27-et ebben az időszakban regisztráltak.

Február 25. előtt 16 embernél mutatták ki a koronavírust, 15-öt már gyógyultnak nyilvánítottak. A vírus jelenlétét csak a járvány kínai gócpontjából, Vuhanból hazaszállított emberek körében mutatták ki, valamint Bajorországban, ahol valamennyi eset összefüggésben áll az első fertőzéssel, amely a Webasto nevű autóipari cégnél történt januárban.

A Vuhanból hazaszállítottak körében két fertőzöttet találtak, a többi 14 eset pedig a Webasto München melletti székhelyén egy továbbképzésen történt fertőzéssel kapcsolatos. A céges tanfolyamon egy kínai alkalmazottról terjedt át a vírus egy helyi munkatársra.

Az új típusú koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte meghaladja a 82 ezret, a halálos áldozatok száma 2800 felett van. A járvány több mint 30 országot ért el, leginkább Európában, Dél-Koreában és Iránban terjed.

Észak-Írországban is megjelent a vírus

Észak-Írországban is megjelent az új típusú koronavírus - közölte Michael McBride, a terület tisztiorvosa újságírókkal csütörtökön. Nem sokkal a francia közlést követően jelentették az első fertőzéses esetet Hollandiából.

Tájékoztatása szerint a vírust egy olyan páciens szervezetében mutatták ki, aki Dublint érintve érkezett vissza Olaszországból.

Chris Whitty, az angol tisztiorvosi szolgálat vezetője, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója korábban arról számolt be, hogy az Egyesült Királyság területén - nem számítva a később nyilvánosságra hozott északír esetet - tizenöt fertőzöttről tudnak.

A holland országos közegészségügyi intézet csütörtök este közölte, hogy Covid-19-es koronavírusos megbetegedést regisztráltak. Az esetet a déli Tilburg városából jelentették. A beteget, aki nemrég tért vissza Észak-Olaszországból, elkülönítették, orvosi kezelésben részesül.

Franciaországban szerda este óta több mint duplájára - 18-ról 38-ra - emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma - közölte Olivier Véran francia egészségügyi miniszter.

Mindezt azzal magyarázta, hogy sikerült azonosítani a már ismert betegekkel korábban kapcsolatba került személyeket. Véran szerint tizenkét eset összefüggésben áll a kedd este Észak-Franciaországban elhunyt fertőzöttel. Mint mondta, három megbetegedést egy katonai támaszpontról jelentettek.

A tárcavezető szerint a hatóságok igyekeznek kordában tartani, illetve lassítani a vírus terjedését. Hangsúlyozta: Franciaország - 138 egészségügyi intézménnyel - felkészült a járványra.

Jerome Salomon, a francia egészségügyi tárca tisztségviselője később pontosította az adatokat: az eddigi 38 fertőzöttből ketten meghaltak, tizenketten felépültek, huszonnégyen továbbra is kórházi kezelésre szorulnak, kettejük állapota súlyos.

Franciaországban szerda este óta majdnem duplájára - 18-ról 38-ra - emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma - közölte Olivier Véran francia egészségügyi miniszter.

Mindezt azzal magyarázta, hogy sikerült azonosítani a már ismert betegekkel korábban kapcsolatba került személyeket. Véran szerint tizenkét eset összefüggésben áll a kedd este Észak-Franciaországban elhunyt fertőzöttel. Mint mondta, három megbetegedést egy katonai támaszpontról jelentettek.

A tárcavezető szerint a hatóságok igyekeznek kordában tartani, illetve lassítani a vírus terjedését. Hangsúlyozta: Franciaország - 138 egészségügyi intézménnyel - felkészült a járványra.

Jerome Salomon, a francia egészségügyi tárca tisztségviselője később pontosította az adatokat: az eddigi 38 fertőzöttből ketten meghaltak, tizenketten felépültek, huszonnégyen továbbra is kórházi kezelésre szorulnak, kettőjük állapota súlyos. 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!