2019. március 26.,
kedd, Emánuel napja

A Panaszkönyv stábja a hatóságok figyelmét is felkeltette

Hír TV

2018. október 13., szombat 22:19, frissítve: szombat 22:31

Egy kis földet tesznek az építési törmelékre, elsimítják, aztán otthagyják. Legyen szó köz- vagy magánterületről. Nem meglepő a helyzet, országszerte szembesülhetünk ezzel a jelenséggel. A Panaszkönyv stábja több illegális szemétlerakó helyet is talált ; ezzel pedig sikerült felkeltenünk az idáig nem túl éber hatóságok figyelmét is.

Zöldellő mező, tiszta levegő, gyönyörű erdő, csodálatos természet, csak éppen nem Kókán. Az itteni zöldövezetet ugyanis jó pár éve a szemét uralja. Építési törmelék, cserép, drót, tégla, veszélyes azbeszt a lombok tövében, a réteken, és a föld alatt. Ezúttal szemét-razziát tartott a Panaszkönyv stábja.

Zoltán és felesége pár éve üzemeltet lovardát a Pest megyei Kókán. Először még csak az önkormányzatnál jelezték az időről időre ismétlődő illegális hulladéklerakásokat, de amikor egyik lovuk életveszélyesen megsérült, betelt náluk a pohár és szerkesztőségünkhöz fordultak segítségért.

„Sajnos néha belefutunk egy ilyen építési törmelékekbe, amit leraknak nappal vagy éjszaka. Több köbmétert hordanak ide. Ezt általában úgy szoktuk, hogy ugye védjük, vagy óvjuk a patájukat, hogy ilyenkor előtte szoktam haladni, mikor kijutok és összeszedem a fémhulladékokat. Olló vagy egyéb vágó, ami felszúrhatja a lónak a patáját. Bármilyet” – mondta Kelemen Zoltán.

A férfi úgy tudja, zömében a helyi építési vállalkozók hordják a földutakra és az erdőbe a szemetüket. Amikor pedig az önkormányzat a lakossági panaszok miatt felszólítja őket a hulladék eltüntetésére: egyszerűen betemetik azt földdel. Így látszatra úgy tűnik: rend van és tisztaság. Zoltán egy csákányt is hozott magával, hogy bebizonyítsa: a föld alatt masszívan áll a hulladék.

A teljes adás: